Hírek

2007.10.19. 09:16

Kerepes non coronat

Szép jövő elé nézünk, ha az önkormányzatok – követve a kerepesi példát – kitiltják majd a településükről a nekik nem tetsző embereket. A Franka Tibor vezette falu akciója igazolja, hogy az ostobaság nem ismer határokat.

Stanga István

Ha egy országban eluralkodik a bolond hangulat (márpedig nálunk egy ideje ez a helyzet), nem csodálkozhatunk azon, hogy félnótásokból és hülye ötletekből is több bukkan fel, mint rendesen. Van, amikor az idiotizmus nem veszélyes, sőt, inkább mosolygásra ingerlő, ám akad olyan is, amelynek hallatán az ember egészen egyszerűen nem hiszi el, hogy ilyesmi megtörténhet. Az elsőre jó példa az az általános iskola, ahol „kivégezték” a már majd másfél évszázada alkalmazott tornasort, mondván, a testmagassság szerinti besorolás sérti a nebulók személyiségi jogait, míg a második igazolására a kerepesi önkormányzat (csak érdekességként: a falu polgármestere Franka Tibor) e hét szerdai döntését lehetne felhozni.

A derék képviselő-testület ugyanis nem kívánatos személynek minősítette és kiutasította a településről Horn Gyulát és Havas Szófiát. A volt miniszterelnök esetében nyilván a „pufajkás” múlt az indok, míg az unokahúga valószínűleg azzal a nyilatkozatával váltotta ki a fideszes többségű önkormányzat haragját, amelyben azt fejtegette, hogy ő 1956 kapcsán azért nem szokott forradalomról beszélni, mert egyszerűen nem tudja forradalmároknak nevezni a börtönökből kiszabadult nyilasokat. Nos, abba én most nem mennék bele, hogy mit tette vagy nem tett Horn 1956-ban (ezt még a szakemberek sem tudták eldönteni), de nem elemezném részletesebben Havas Szófia nem igazán átgondolt szavait sem, hiszen családjának drámája – édesapja a forradalom idején veszítette el az életét – nyilvánvalóan befolyásolja véleményalkotását. Szerintem maradjunk ennél a kerepesi határozatnál, amely a maga nemében egyedülálló mutatvány.

Egyedülálló, bár nem minden előzmény nélküli. Ugye, mindenki előtt ismerős az „Ugocsa non coronat” (Ugocsa nem koronáz) mondás. Bár az eredete bizonytalan – némelyek Mária Terézia idejére teszik a születését,  mások korábbra –, ám az tény, hogy az idők során egyebek mellett annak a jelképe lett, amikor egy olyan valaki/valami próbál meg kitűnni, akiről/amiről addig a kutya sem hallott. Nos, ha a kerepesiek célja is ez volt, akkor akár jónak is tarthatjuk a döntésüket (más kérdés, hogy rendkívül kétes az a dicsőség, amelyet most kivívtak), ha viszont komolyan gondolták ezt az egészet, akkor sokkalta nagyobb baj van ebben az országban, mint azt bárki is feltételezné.

Azt ne tessenek megkérdezni tőlem, mi lesz, ha Horn Gyula vagy Havas Szófia betévednek a településre (ami egyébként tényleg csak tévedés esetén fordulhat elő). Elfogják és kitoloncolják őket a polgárőrök? Esetleg becsukják őket a községházára? Vagy néhány órát egy kalodába zárva kell eltölteniük? De továbbmegyek... Mi lesz, ha ragadóssá válik a kerepesi példa? Mi lesz, ha mindegyik magyar településnek meglesz a maga „fekete listája”? (Jut eszembe... Önök gondolkodtak már azon, kit tiltanának ki a lakóhelyükről? Ha nem, éppen itt az ideje. Készítsenek listát, aztán irány az önkormányzat. Van esélyük, hiszen manapság – a jelek szerint – semmi sem lehetetlen.) Végezetül újra csak azt mondom, ha a kerepesi képviselők nyilvánosságra, hírnévre vágytak, megkapták. Ámbár, az se szólt volna kisebbet, ha a falu főterén egyszerre letolják a gatyájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!