Hírek

2007.10.14. 16:24

Kentaur: nehezen szülök

A héten egyszerre két kiállítása is megnyílt a híres látványtervezőnek. Tokajon a festményeiből, Budapesten a díszleteiből nyílt tárlat. Megnézhetjük közelről többek között a Vámpírok bálja, a Producerek, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, és a Miss Saigon makettjeit, jelmezeit.

Hegedűs V. Rita

Meg tudja pontosan mondani, hány díszletet tervezet?

Épp tegnap számoltam össze: 132 produkciót  csináltam eddig életemben. Ebben minden benne van: színház, film, televízió, koncert, parti díszlet, minden.

Emlékszik az első díszletére?

A Satöbbi együttes koncertjére találtam ki a nyolcvanas években.  De akkor még eszembe sem jutott, hogy díszlettervező leszek. A zenekar mögé szerettünk volna valami látványosat alkotni. Piros pöttyös labda, repülő zsiráfok, igazi nyolcvanas évek őrülete volt. De ez első hivatalos díszletem a Leonce és Léna volt 1990-ben.

A darabot Eszenyi Enikő rendezte. Emiatt nyitotta meg ő a kiállítást?

Ez is közrejátszott. Most is együtt dolgozunk, jóban vagyunk. Nem szeretem a szakmai megnyitókat, amit nem ért senki. Egy kiállítás megnyitó legyen szórakoztató. De igaz, hogy a legnagyobb showt a két éves lányom szolgáltatta, aki a fején pörgött a miközben Enikő beszélt.

Melyik a legkedvesebb munkája?

Kentaur

Erkel Lászlóként látta meg a napvilágot 1965 április 18-án Budapesten.

1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola Festő szakán.

1982-88-ig a Satöbbi zenekar tagja.

Kentaur néven két szólólemeze is megjelent.

Díjai:

1994 Magyar színházi kritikusok díja a legjobb díszletért

1996 Szlovák színházi kritikusok díja a legjobb díszletért

2000 Dömötör-díj a legjobb díszletért

2007 Jászai Mari-díj.

Mindig a legutolsó. De az egyben mindig a legutáltabb is. Nehezen szülök. Ha tervezek, az első két hónapban firkálmányon kívül más nem látszik. Ez a legnehezebb szakasz, az előkészítés. A feleségemnek ilyenkor kell a türelem, mert teljesen elvarázsolódom. Utána pedig iszonyatos tempó kezdődik.

Most min dolgozik?
Jövő hétvégén lesz egy Peter Pan előadás a Művészetek Palotájában. Ez egy táncelőadás, amit én még 2001-ben terveztem Angliában, Lesterben. Annyira drága ott a tárolás, hogy ha már nem játsszák a darabot, a díszletet egyszerűen bezúzzák. Inkább megvettük, és átszállítottuk Debrecenbe, ahol szintén komoly sikere volt a darabnak.

Nagyon sokrétű művészember. Mivel szeret a leginkább foglalkozni?

Alkotni szeretek. Ez periodikusam működik. Hol a festészet, hol a zene, hol a díszletezés köt le. De legszívesebben a lányommal játszom. A legidősebb csemetémmel is szívesen játszanék, de ő már 17 éves. De már jön az utánpótlás: a legkisebb már a feleségem hasában van.

1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola Festő szakán.

1982-88-ig a Satöbbi zenekar tagja.

Kentaur néven két szólólemeze is megjelent.

Díjai:

1994 Magyar színházi kritikusok díja a legjobb díszletért

1996 Szlovák színházi kritikusok díja a legjobb díszletért

2000 Dömötör-díj a legjobb díszletért

2007 Jászai Mari-díj. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!