Hírek

2007.10.19. 16:35

Irreálisan magas társasági adóelőleget követeltek

Olvasónk arról számolt be, hogy jelenleg igen csekély bevételű cégétől nagyságrendekkel magasabb bevétel után irreálisan magas társaságiadó-összeget követeltek. Mit tett a hölgy?

Rados Virág

Olvasónk igencsak felháborodott, amikor megkapta az éretsítést, hogy betéti társasága tavalyi bevétele után fizessen az idén a második negyedévre több mint 130 ezer forint társaságiadó-előleget. Jelenleg a cég rendkívül csekély bevétellel működik, mert a hölgy időközben máshol lett főállású alkalmazott. A vállalkozást csak másodállásban űzi. A havi bevétel nettó 5 500 forint.

Ez olyan helyzet, amit az adóhatóságnak is méltányolnia kell. Ami meg is történt. Olvasónk a fenti okokra hivatkozva kérelmezte a vállalkozás társaságiadó-előlegének mérséklését. Hiszen nemhogy ekkora társasági adója nem lesz, de valószínűleg egyáltalán nem kell ezt fizetnie a jövő év május végi határidőig.

Az APEH válaszában először megjelölte azokat a dokumentumokat, amelyeknek birtokában az ügyintéző elbírálhatja a kérelmet. Ilyen volt például az előzetes kalkuláció, a várható éves mérleg. Elkészítésüknek megvannak a formai szabályai (exeltáblázat stb). Olvasónk könyvelője a kért dokumentumokat elkészítette, a számításokat elvégezte.

Csatolni kellett még egy levelet, amelyben az ügyfél röviden leírja, mely időszakokra kéri az adónem mérséklését. Pozitív választ kapott: az ügyintéző, aki mindenben a bt. vezetőjének a segítségére volt, elfogadta a kérelmet, és 0 forintra mérsékelte mindhárom negyedév társaságiadó-előlegét.

Mindez azt példázza, hogy nem kell ész nélkül rögtön irreális elvárásokat teljesítenünk, még a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben sem. A méltányolható helyzetekben figyelembe vehetik a jogos igényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!