Hírek

2007.10.12. 17:20

Hankiss: külföldi legyen a magyar miniszterelnök!

Külföldi politikust kellene felkérni Magyarország „virtuális miniszterelnökének” – írja Hankiss Elemér félig komolyan, félig tréfásan a Figyelőben. Hankiss szívesen látná az ország élén például Bill Clintont, Helmut Kohlt, Margaret Thatchert, vagy „valaki mást a nagyok közül”.

V. M.

A szociológusprofesszor szerint az importált politikusok saját tapasztalataik alapján kivezethetnék az országot a jelenlegi kritikus helyzetből. „Rendkívül tanulságos volna megtanulni egy-két hét vagy hónap alatt, hogyan működik a mindennapi valóságban mondjuk az amerikai elnök és a Kongresszus kényes egyensúlya, a dán negyedik út, a finn társadalmi reform és így tovább.”

Hankiss szerint az ügynek mindenképpen nagy és pozitív nemzetközi visszhangja lenne, így nemcsak remek országreklám volna, de a szakpolitikusok imázsát is növelné. A helyismeret hiányát komoly előkészítő anyagok pótolhatnák, a meghívást pedig érdemes lenne egy nagy hazai, vagy nemzetközi alapítványra bízni. Egy ilyen program persze „egy pillanatig sem mentené föl az ország vezetőit, a parlamentet, kormányt, ellenzéket az alól, hogy ki-ki a maga területén és legjobb tudása szerint dolgozzék az ország gyarapodásán” – írja Hankiss Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!