Hírek

2007.10.10. 13:55

Gyurcsány vizsgálatra utasította Kókát Garamhegyi gyorshajtása ügyében

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán utasította Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert, hogy a Garamhegyi Ábel GKM-államtitkár gyorshajtása ügyében érintett munkatársat függessze fel és indítson vizsgálatot - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán.

mti

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy egy eddig ismeretlen személy megpróbálta befolyásolni a rendőrséget a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárának szabálysértési ügyében. A lap információja szerint Garamhegyi Ábelt hétfőn késő este Szentendrén kapták gyorshajtáson a rendőrök. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra (PMRFK) egy rendőr ezredesként bemutatkozó ismeretlen személy telefonált be, és tudatta az ügyeletes tiszttel,  hogy jó volna, ha leszállnának az ügyről. Ez ügyben az ügyészség nyomozó hivatala folytat eljárást, megpróbálják a hangfelvétel alapján azonosítani a betelefonáló kilétét - olvasható a lapban.

Az ügyemben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ügyelete telefonált a rendőrségre, de nem volt fenyegetés - mondta Garamhegyi Ábel szerdán az MTI-nek. Az államtitkár elismerte a gyorshajtás tényét, mint mondta, hétfőn este 11 óra körül a Parlamentből tartott Szentendrére, és elmondása szerint egy teljesen üres úton, egy ipari területnél a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 70-nel ment. Az államtitkárt a rendőrök a helyszínen megállították. "Mondtam nekik, hogy tegyék a dolgukat, nincs ezzel semmi" - mondta Garamhegyi Ábel. Hozzátette: a bírságot persze ki kell fizetni.  Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzet "csúsztat", hiszen a rendőrséget a GKM ügyelete hívta fel.

"Nekem jelentenem kell, ha ilyet csinálok. A saját GKM-es ügyeletünk hívta fel az illetékes rendőrkapitányságot, és azt kérdezte meg, hogy ilyenkor mit kell tenni" - szögezte le.  Garamhegyi Ábel hangsúlyozta: ez teljesen rutin eljárás, "de ha valaki politikai ügyet szeretne belőle csinálni, tegye". Bényi Mónika, a PMRFK sajtóügyeletese azt mondta, a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek az államtitkárral szemben, amit a lakhely szerint illetékes szegedi rendőrkapitányságra küldtek meg.  Az eljárást a szegedi kapitányság folytatja le. A PMRFK központi ügyeletére érkezett a hívás, valaki rendőr ezredesnek adta ki magát. Ezzel kapcsolatban a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészséghez küldtük meg a rendőri jelentést és hanganyagot - mondta Bényi Mónika, hozzátéve, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre vizsgálni, valóban rendőr volt-e a telefonáló. Arra, hogy az államtitkár szerint nem volt fenyegetés, csak információt kértek, a sajtóügyeletes azt mondta: "az ügyészség tisztázni fogja, mi történt; megvan az ezzel kapcsolatos hanganyag".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!