Hírek

2007.10.08. 18:40

Gyurcsány is megszavaztatná a népet

A miniszterelnök hétfői bejelentése szerint arról is a nép dönthet a parlament helyett, hogy a képviselők lehetnek-e polgármesterek is. Gyurcsány Ferenc ugyanis nem bízik az ellenzékben.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Ha kell, Gyurcsány Ferenc is él a népszavazás lehetőségével - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Népszavazást kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a politikai élet megtisztítását célzó, a múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan. „Felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért” – mondta tegnap a parlamentben napirend előtt Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek  egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az „utolérheti” a már napirenden lévő népszavazási kérdéseket. Gyurcsány hozzátette: ha az országgyűlésben mégis megállapodás születik a pártok között, akkor a képviselőknek lehetőségük lesz visszavonni a népszavazási kezdeményezést.

Gyurcsány Ferenc október 1-jén jelentette be, hogy hét pontból álló javaslatcsomagot készít két héten belül a kormány a politikai élet megtisztítása érdekében. A kormányfő akkor azt mondta: új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek kétes helyzetét, nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek. Szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot,  bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmeket akarnak.

A Fidesz frakcióvezetője reagálásában úgy fogalmazott: a kormányfő javaslatainak jelentős részét a Fidesz már korábban az országgyűlés elé terjesztette, a képviselői költségtérítésről pedig jelenleg is ötpárti egyeztetés zajlik. „Szokott ön egyébként beszélni kormánypárti képviselőtársaival, a másik frakcióval, a házelnök asszonnyal? Vagy éli csak az életét, és időnként bejelent valamit?” – tette fel a kérdést Navracsics Tibor. Az ellenzéki politikus szerint a bejelentés arról tanúskodik, hogy valami nincs rendben a koalíció háza táján, Gyurcsány Ferenc meggyengült, mára kimondottan gyenge miniszterelnökké vált, aki sem a saját frakciójában, sem a koalícióban nem tud rendet tartani.

„Jó volna, ha nem kellene népszavazást tartani ezekről a kérdésekről, és azokat az Országgyűlés képes lenne megoldani” – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Az SZDSZ támogatja Gyurcsány elképzeléseit, és az MDF szerint sem elég az országgyűlésben vitatkozni a kérdésekről. A KDNP nevében felszólaló Semjén Zsolt frakcióvezető szerint lehet tárgyalni Gyurcsány Ferenc javaslatairól, de csak akkor, ha mind az állami vagyon, mind a közpénzek „eltüntetéséről” beszélnek, mert a Zuschlag-ügy csak a jéghegy csúcsa, de „alatta van a jéghegy."

Aláírásgyűjtésre nincs szükség

„Országos népszavazást a megválasztott országgyűlési képviselők legalább egyharmada is kezdeményezhet. Ilyenre a rendszerváltás óta még nem volt példa, mert az EU- és NATO-tagságról szóló referendumot a kormány kezdeményezte. A legfontosabb különbség, hogy nincs szükség lakossági aláírásgyűjtésre, ezért az eljárás 4 hónappal megrövidül” – mondta lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő hozzátette: funkciója szerint ez a szabály egy alkotmányos biztosíték, ellenzéki jog – amit ezúttal nem rendeltetésszerűen használnának –, amely arra szolgál, hogy a parlamenti kisebbség kikérhesse a lakosság véleményét. „Ebben az esetben is az Országos Választási Bizottság dönt a kérdések alkotmányosságáról, majd a parlament dönti el, hogy a népszavazás véleménynyilvánító vagy ügydöntő legyen” – mondta Tóth Zoltán.

A Fidesz és Kálmán kérdései az Alkotmánybíróságon várnak a sorsukra

A Fidesz és a KDNP korábban már kezdeményezett referendumokat: a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj visszavonásáról, a kórház-privatizáció, illetve a patikán kívüli gyógyszerárusítás tilalmáról, valamint a családi gazdálkodók termőföldre vonatkozó elővásárlási jogáról. A kérdések mindegyikét tucatnyian megtámadták az Alkotmánybíróságon (Ab). „Még egy hónap biztosan kell ahhoz, hogy valamennyi kifogást elbírálják” – mondta lapunknak Sereg András, az Ab sajtófőnöke. Tovább színesíti a népszavazás-kezdeményezéseket Kálmán László beadványa. A nyelvész gyakorlatilag ellenkező előjellel bocsátaná népszavazásra a Fidesz kérdéseit. Vagyis, hogy bízzák az önkormányzatokra a kórház-privatizáció ügyét, árusíthassanak gyógyszereket a patikákon kívül, és hogy a termőföldre az azt ténylegesen megművelők kaphassanak elővásárlási jogot. Kálmán kérdései is az Ab asztalán várnak sorsukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!