Hírek

2007.10.14. 16:33

Gasparovics tudatlannak nevezte Clintont

Farkas

Ivan Gasparovic szlovák államfőt saját elmondása szerint meglepte, hogy az Egyesült Államok volt elnöke a napokban Budapesten „tudatlanságát és hozzá nem értését bizonyítva”, avatatlanul mondott kisebbségpárti véleményt a Benes-dekrétumokról. Az ügy előzménye, hogy a Budapestre látogató Bill Clinton amerikai elnök lesújtó véleményt fogalmazott meg a szlovák parlament döntéséről, amely védelmébe vette a második világháború után hozott Benes-dekrétumokat.

A szlovák politikus azt is nehezményezte, hogy még nem kapott hivatalos látogatásra szóló meghívót a magyar államfőtől. Mikor emlékeztették, hogy egy éve van érvényes meghívása Sólyom Lászlótól, kijelentette, hogy az nem kellően hivatalos formában érkezett.

Körvonalazódik ellenben a szlovák-magyar kormányfői találkozó: az elmúlt héten megérkezett a hivatalos felkérés Gyurcsány Ferenc irodájába, ugyanakkor egyelőre nem eldöntött, hogy a megbeszélésekre pontosan mikor is kerül sor. A találkozó ötletét Robert Fico szlovák államfő vetette fel, hogy ezzel próbáljon meg javítani a két ország megromlott kapcsolatán. Az eddig korrekt szlovák-magyar viszony tavaly júliusban került válságba, mikor a magyarellenes Vladimir Meciar és Jan Slota koalícióra lépett Robert Fico szocialista pártjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!