Hírek

2007.10.04. 18:37

Engedélyezték a bevándorlók DNS-vizsgálatát Franciországban

Éber Sándor

Engedélyezik a családegyesítés keretében Franciaországba érkező bevándorlók DNS-vizsgálatát – döntött csütörtökön a jogi bizottság ellenvetése után a szenátus. A törvénytervezetet azonban alapvetően módosították, azért hogy egy családegyesítést kérő férfi – a családegyesítést 85 százalékban a családfők kérelmezik – ne a genetikai teszt során tudja meg, hogy esetleg nem ő gyermeke biológiai édesapja.

Így az önkéntes alapon, a francia állam költségére 18 hónapig kísérleti jelleggel bevezetendő DNS-vizsgálat kizárólag az anyával való vérrokonságot ellenőrizheti.

A kormányzatnak az a célja az új bevándorlási törvénytervezettel, hogy a Franciaországba családegyesítési szándékkal letelepedési engedélyt kérők száma visszaszoruljon, ugyanakkor a munkavállalás miatt legálisan érkezők jelenleg alig hét százalékos aránya növekedjen. A francia belügyminisztérium a DNS-vizsgálat bevezetésével az egyre gyakrabban előforduló hamisított külföldi anyakönyvek kiszűrését is szeretné elérni.
A vizsgálatának bevezetése élénk vitákat váltott ki Franciaországban.

A sajtóban több tucat közéleti személyiség mellett jobb- és baloldali politikusok is –  Dominique de Villepin korábbi kormányfő, Francois Bayrou, a centrista Modem párt elnöke, Francois Hollande, a Francia Szocialista Párt főtitkára – nyílt levélben tiltakoztak a törvény ellen. A petícióban arra kérik a köztársasági elnököt, hogy vonja vissza az intézkedést, mivel az azt a gondolatot keltheti, hogy biológiai válasszal is megoldható egy politikai kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!