Hírek

2007.10.20. 14:49

Elnézést kér a Nobel-díjas Watson, de védi nézeteit

Elnézést kért az afrikaiak intelligenciájáról általa korábban mondottakért pénteken Londonban megjelent nyilatkozatában a DNS-szerkezet feltárásának amerikai úttörője, aki szerint ugyanakkor a világról alkotott nézetet nem „vágyakra" kell alapozni.

Europress-összeállítás

James Watson, akit a DNS-lánc molekuláris modelljének kidolgozásáért 1962-ben Nobel-díjjal jutalmaztak, a The Sunday Times korábbi idézete szerint azt mondta: Afrika kilátásaival kapcsolatban „eredendően" borúlátó, mivel a vizsgálatok "nem igazán" támasztják alá azt a társadalompolitikai tételt, hogy az afrikaiak intelligenciája „a miénkkel azonos". Watson a pénteki The Independentben - a legnagyobb brit liberális napilapban - azt írta: „fenntartások nélkül" elnézést kér mindazoktól, akik szavaiból azt a következtetést vonták le, hogy Afrika, mint kontinens genetikailag valamiképp alsóbbrendű lenne. Hozzátette: kijelentésével nem ezt akarta mondani, mivel ennek nincs is tudományos alapja.

Az amerikai tudós - akinek nyilatkozata komoly vihart kavart tudományos körökben - leszögezte ugyanakkor: mindig is ádázul védte azt az álláspontot, hogy a világról alkotott képet a jelenlegi tudásanyagra, tényekre kell alapozni, és nem arra, hogy a világot milyennek akarjuk látni. A kutató megfogalmazása szerint még nem értjük megfelelően, hogy a világ különböző környezeteiben az idők során miképp választódnak ki azok a gének, amelyek meghatározzák képességeinket különböző dolgok végrehajtására. Watson szerint a mai társadalom elsöprő erejű vágya azt felételezni, hogy az azonos szintű értelem az emberiség egyetemes öröksége. „Lehet, hogy így van, de akarni nem elég, hogy ez így is legyen. Ez még nem tudomány" – áll a cikkben.

A tudós szerint ennek megkérdőjelezése nem jelenti azt, hogy „engedünk a rasszizmusnak". A vita nem a felsőbbrendűségről vagy az alsóbbrendűségről szól, hanem a különbségek megértéséről, arról, hogy egyesek miért nagyszerű zenészek, másokból miért válnak kiváló mérnökök - áll a cikkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!