Hírek

2007.10.19. 16:20

Egy hónappal a vásárlás előtt csomagolták a párizsit

Olvasónk felvágottat szokott vásárolni a hosszú hétvégékre is, hogy legyen otthon húsféle. Most csomagolási időként az árun október 1-je állt. Nem volt ez túl régen?

Rados Virág

Itt a hosszú hétvége, ilyenkor fokozottan érdemes figyelni vásárlás közben, hogy milyen élelmiszer meddig tartható el. Lehet, hogy jó előre szeretnénk mindent beszerezni, aztán otthon derül ki, hogy a csomagoláson feltüntetett idő szerint az áru fogyaszthatósága lejárt.
Egyébként a felvágott műanyag dobozán nem elég csak a csomagolási időt feltütetni. Abból még nem derül ki, meddig fogyasztható az élelmiszer. Ha tehát a terméken nincsen rajta a fogyaszthatósági idő, illetve a forgalomba hozhatóság határideje, akkor a forgalmazó szabálytalanul járt el.

Sajnos ez elég gyakran megesik. Mint ahogy az is, hogy a fogyaszthatósági időt ráírták a termékre, de nem olvashatóan. Ilyen esetben az üzletvezetőhöz fordulhatunk. Ha ő nem siet a segítségünkre, nem köszörüli ki a csorbát, utunkat a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz vehetjük – mondta szakértőnk.

Ha az élelmiszer láthatóan romlott (penészes a kenyér, megzöldült a párizsi), egy másik hatóság foglalkozhat az üggyel. Ennek neve Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága. Nekik szintén régióként működnek kirendeltségeik. Oda forduljunk tehát, ahol az üzlet van.

Ugyanígy járjunk el, ha az élelmiszerről otthon derül ki, hogy romlott, netán átcímkézték. Az utóbbi szintén megesik. A kereskedő megváltoztatja a lejárati időt, hogy az árut még eladhassa. Ha ilyesmit tapasztalunk, ne hagyjuk magunkat, és ne elégedjünk meg azzal, hogy az élelmiszer egy sóhajtás kíséretében a szemetesben landol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!