Hírek

2007.10.07. 18:41

Édes volt-e a torta?

Az MSZP vasárnap 18. születésnapját ünnepelte, ahol a szónokok többsége, s Gyurcsány Ferenc is a tisztességről és a becsületről beszélt. A legnagyobb sikere azonban a kórházban lévő Horn Gyulának volt, akinek jobbulást kívántak.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány: nekünk ne meséljék el azok, hogyan kell élni, akik kikerültek az egyetemi padokból és furcsa módon 15-20 év alatt meggazdagodtak – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Közepes bizonyítványt állított ki magának az MSZP 18. – valamint a párt nőtagozatának 15. – születésnapján, amit minden szocialista küldöttnek haza kell vinnie. A közepes érdemjegyek a párt szervezettségét, a fiatalítást és a pártépítést értékelték. A Budapesti Vásárközpont B pavilonja teljesen megtelt, sőt még pótszékeket is kellett vinni az épületbe, ahol mintegy ötezren voltak. A Benke László által készített gulyásból azonban csak négyezer főre főztek a különbuszokkal érkezőknek.

„A magyar baloldal büszke lehet arra, hogy soha nem sározódott be, tisztessége és becsületessége nem támadható, különösen nem azok által, akik ezt megpróbálják megtenni – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. – Nekünk ne meséljék el azok, hogyan kell élni, akik kikerültek az egyetemi padokból és furcsa módon 15-20 év alatt meggazdagodtak. Ne merjék az erkölcs ítélőszéke elé vonni a magyar baloldalt azok, akiknek eddig az volt az egyik legnagyobb teljesítménye, hogyan lehet a pártszékház eladásából magánvagyont csinálni” – hangoztatta a szocialista pártelnök (utalva a Fideszre).

A miniszterelnök arra szólította fel a szocialistákat, hogy legyenek önérzetesek és kérjék ki maguknak a gyanúsítást. „Vágjátok oda hetykén, tőletek nem fogadjuk el” – mondta Gyurcsány. A kormányfő leszögezte: ki fogják irtani a korrupció írmagját is, de ehhez szükség van az MSZP támogatására és világos mandátumot kell kapnia a változtatásokhoz. „A magyar baloldal politikusai tisztességes, becsületes emberek, ha meg találunk valakit, akire ez nem igaz, akkor függetlenül a pártállásától nincs helye a demokratikus közéletben” – hangoztatta a pártelnök. Gyurcsány szerint a szocialistákat soha nem támadták még ennyire, de mindig akkor nyertek, amikor a baloldal megértette, hogy ilyenkor nem a védekezés a válasz. Ezért kell kihasználni ezt a pillanatot arra, hogy kiszellőztessék és megújítsák Magyarországot.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány szerint a szocialistákat soha nem támadták még ennyire
[/caption]„Lehet, hogy nem tökéletes amit csinálunk, lehet, hogy még sokáig nem leszünk tökéletesek, de az MSZP tudja a dolgát és megoldja a gondokat” – mondta köszöntőjében Simon Gábor. Az MSZP választmányi elnöke a párt nagykorúságára emlékeztetve azt mondta: minden tettért felelősséget kell vállalni. „Ma valahogy megint ránk maradt a haladás, a mozgás, a tempó, a változás, a progresszió ügyének pártképviselete” – hangoztatta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője az életét tette rá hallgatósága előtt, hogy amit csinálnak, az baloldali értékrendű.

„Higgyenek az öreg embernek, ki fogunk kerülni ebből a helyzetből, és üzenjük valakinek, aki nem tud itt lenni, Horn Gyulának, hogy szerezzen erőt abból, hogy itt most lelkes emberek vannak” – mondta Nyers Rezső. A párt alapítója azt hangoztatta, húzzanak bele, hogy kikerüljenek a slamasztikából, s olyan fiatalok legyenek a pártban, akik tudnak élni a pénzzel és nem élnek vissza a pénzzel. Horn Gyula nevének hallatán a küldöttek hosszú tapssal köszöntötték az egykori miniszterelnököt, akinek Gyurcsány tolmácsolta a közös jókívánságot, hogy gyógyuljon meg.

Szijjártó: korábbi tetteikért is vállaljanak felelősséget

„Az MSZP életkorának előrehaladtával nem növekszik, hanem a közvélemény-kutatási adatok szerint egyre kisebbé válik” – írta vasárnap közleményében a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter szerint az MSZP-nek a nagykorúságot jelentő, szimbolikus 18. születésnapja előtti tetteiért is teljes felelősséget kell vállalnia, el kell számolniuk azzal, hogy 5 év alatt minden mutató tekintetében a térség éllovasából sereghajtóvá züllesztették Magyarországot. „Felelősséget kell vállalniuk a hazug módon bevezetett tandíjért, vizitdíjért, kórházi napidíjért, az egészségügy szétveréséért, kiárusításáért, és legfőképpen a közpénzek intézményesített lenyúlásáért és pártpénzzé tételéért” – írta Szijjártó, aki „gratulált” ahhoz, hogy Magyarországot kisemmizték a privatizációval, és alkalmatlan kormányzásuk miatt mély szociális válság alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!