Hírek

2007.10.11. 13:22

Doris Lessing kapta az irodalmi Nobelt

A 87 éves Doris Lessing kapta az idei irodalmi Nobelt. A brit írónő az 1950-es évek óta gyakran írt rossz házasságban élő, vagy válságban lévő nőkről, így feminista ikonfigura lett, bár a feministákat is rendszeresen bírálja.

BAMA

Doris Lessing a mai Iránban született, majd a családja 1925-ben a brit fennhatóság alatt álló Dél-Rodéziába, a mai Zimbabwében költözött. 15 évesen hagyja abba az iskolát, ezután autodidakta módon tanul tovább. A nehéz és boldogtalan afrikai gyermekévei ihletik első írásait is, amely a brit telepesek unalmas életét és az őslakosok nyomorúságát mutatja be. Első munkája, a magyarul 1972-ben – a Magvető gondozásában - kiadott “Fű dalol” 1949-ben jelet meg, miután végleg Londonba költözik. A könyv a rasszizmus működését és a nők hagyományokba béklyózottságát ábrázolja. Két – mindkézszer válással végződött – házasságából három gyermek született.

A díjat odaítélő Svéd Akadémia az írónőt, mint azt az elbeszélőt méltatja, aki „női tapasztalatokkal, kétkedéssel és látnoki erővel szemléli a megosztott civilizációt”. A díjjal együtt 10 millió svéd korona, azaz mintegy 300 millió forint is jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!