Hírek

2007.10.18. 18:28

Diákvágy: tandíjmentesség karácsonyra

BAMA

A tandíjmentességet szeretné karácsonyi ajándékba adni a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a felsőoktatásban tanulóknak, mondta el tegnap a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtöki ülése után a szervezet elnöke, Miskolczi Norbert. Az Oktatási Minisztérium, a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK a szerda esti több ezer fős tandíjellenes tüntetés után ült tárgyalóasztalhoz.

Egyelőre csak arról született megállapodás, hogy szakmai tárgyalócsoportot hoznak létre, amely decemberig vizsgálná, miként lehet a hallgatók javaslatait beépíteni a jelenlegi rendszerbe. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár hangsúlyozta, nincs időhúzási szándék, sőt az idő szorít, hiszen a jelentkezési határidő a felsőoktatásban a jövő szeptemberi képzésekre 2008. február 15-én jár le.

Az oktatási tárca már némileg módosította eredeti terveit. Hiller István tegnap a köztévé reggeli műsorában elmondta, a jövőben kötelező lenne, hogy a hallgatók legjobban teljesítő tizenöt százaléka tandíjmentességet kapjon, függetlenül attól, hogy államilag finanszírozott képzésben vesz rész, vagy költségtérítésesben. A HÖOK azonban a tandíjat alapjaiban tartja igazságtalannak, mert kirekeszti a szegényebb családok gyermekeit a felsőoktatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!