Hírek

2007.10.09. 07:45

De kik is a díszcigányok?

Az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy a hazai cigányság emblematikus figurái sokkal inkább törekszenek a pártérdekek kiszolgálására, semmint a romák éleviszonyainak javítására. Így aztán egymás „díszcigányozása” több mint nevetséges.

Stanga István

Bár nem vagyok a kérdés szakavatott ismerője, de nagyon úgy látom, hogy a magyarországi cigányság problémáinak megoldására egyetlen pártnak sem volt semmiféle programja. Ugyan időről időre előrukkoltak különféle elképzelésekkel, amelyek elsősorban az oktatásra, a munkahelyteremtésre vonatkoztak, ám ezek igen hamar el is haltak. És hát, ahhoz sem kellett túl éles szem, hogy észrevegyük, a nagy (vagy annak látszó) nekiveselkedések főként a választásokat megelőző időszakra estek. Ebből pedig okkal-joggal következtethetünk arra, hogy a különféle politkai erők sokkal inkább a romák szavazatainak begyűjtésére játszottak, semmint azok helyzetén szerettek volna javítani.

Mindez annak fényében érdekes, hogy Farkas Flórián úgy gyekszik beállítani a dolgot, mintha a magyar romák sorsa a Gyurcsány-éréban vált volna tarthatatlanná. A Fidesz országgyűlési képviselőjének az a véleménye, hogy a kormány intézkedéseinek hatására a cigányság körében megélhetési válság alakult ki (országosan 85-90 százalékos munkanélküliséggel), ami utóbb társadalmi feszültségekhez, sőt, társadalmi robbanáshoz vezet majd. Említette még a kistelepülési iskolák és óvodák bezárását, ami miatt több ezer cigány fiatal kényszerül napi utazásra (s mivel erre nem lesz mindenki képes, tovább nő az analfabéták száma), továbbá a a roma munkanélküliséget és hajléktalanságot, amely területeken szerinte szintén nem történt semmi érdemleges.

Hogy a majdani népszavazás a fentebb említetteken miként segít, arról fogalmam sincs. Farkasnak valószínűleg van, mert –  mint mondta – az azon való részvételre buzdítja a romákat. Hiszen – s itt most hadd idézzem szó szerint a Fidesz politikusát – „megbukott a Gyurcsány-kormány cigánypolitikája, jogvédőstől, mindenestől, annak ellenére, hogy soha ennyi díszcigány a kormányzaton belül nem volt.” Nos, ez egy rendkívül szép, sommás megállapítás, de azért felvet egy-két kérdést. Például azt, hogy a rendszerváltás óta eltelt majd két évtized során melyik kormány cigánypolitikája nem bukott meg (ha egyáltalán voltak ilyenek, mert én ebben is kételkedem)? Vagy azt, hogy kiket is nevezhetünk díszcigánynak...? Kizárólag azokat, akik az MSZP és az SZDSZ színeben politizálnak? Vagy azokat is, akik a túloldalon ülnek?Esetleg maga Farkas Flórián is az?

Megjegyzem, én már régóta azt látom, hogy a magyarországi cigányság emblematikus figurái sokkal inkább törekszenek a pártok érdekeinek kiszolgálására, semmint a romák életviszonyainak javítására. Ha valami „eredményt” egyáltalán elértek az elmúlt évek alatt, az az volt, hogy – az ország kettéosztásának mintájára – a hazai romákat is rendre sikerült valamelyik politikai tábor mögé felsorakoztatni. És ez nem csupán nem segített az ügyön, hanem egyenesen ártott annak. Így, amikor Farkasék a felelősökről beszélnek, egész nyugodtan kezdhetik önmagukkal a felsorolást.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!