Hírek

2007.10.17. 11:43

Bevonulással fenyegetőznek a koszovói albánok

Ha a nemzetközi fegyveres alakulatok november elsejéig nem vonulnak be Koszovó szerb többségű északi területeire, megteszik a koszovói albán fegyveresek. A koszovói albánok ugyanis meg akarják gátolni, hogy a formálisan még Szerbiához tartozó tartomány a függetlenség kikiáltása után kettészakadjon.

BAMA

A több mint 90 százalékban albánok lakta tartomány kevesebb, mint 10 százaléknyi szerb lakossága nagyobb része a tartomány északi részén, egy tömbben él. Vezetőik kijelentették, hogy elszakadnak Koszovótól és Szerbiához csatlakoznak, ha az albánok egyoldalúan kikiáltják – december 10-ére tervezett – függetlenségüket. Az albán vezetők elutasítják a szerbek kiválását, s – történelmi és gazdasági okok miatt - Koszovó egysége mellett érvelnek, amelynek ellentmond, hogy a közigazgatás, víz- és áramellátás, valamint a telefonos szolgáltatás terén sem kötődnek az északi területek Pristinához. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a dél-szerbiai Presevo völgyben élő albánok szintén kikiáltják függetlenségüket és csatlakoznak Koszovóhoz, ha a koszovói szerbek kiválnak a tartományból.

A félkatonai alakulatként számon tartott koszovói albán nemzeti hadsereg szóvivője szerint egységes fegyveres erőnek kell jelen lennie a tartomány minden részén. Ha pedig a nemzetközi csapatok e feladat teljesítésére nem képesek, úgy saját fegyvereseik készen állnak a bevonulásra. A szerb védelmi miniszter az albán fenyegetésre hangsúlyozta, a szerb katonaság és a különleges erők nem befolyásolják a koszovói fejleményeket, de készek hasonló esetben arra, hogy a döntésekkel és az alkotmánnyal összhangban cselekedjenek. Belgrád már többször hangoztatta, hogy nem alkalmazna fegyveres erőt, ha Koszovó kikiáltaná függetlenségét, de nyílt fenyegetésnek tekintené az önálló Koszovót.

Boris Tadics szerbiai államelnök kedden úgy vélte, Koszovó függetlensége konzerválná a konfliktust a Balkánon. Ha ugyanis az önálló Koszovó kétmillió albán igényeit ki is elégítené, tízmillió szerb helyzete ingataggá válna. Az államfő itt arra célzott, hogy sok boszniai szerb vezető nem tett le arról, hogy Bosznia-Hercegovina szerbek lakta része kikiáltaná függetlenségét és Szerbiához csatlakozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!