Hírek

2007.10.18. 16:21

Behajtókat bíztak meg, félek, hogy elárvereznek

Olvasónk nem tudja fizetni tartozása részleteit a banknak. A pénzintézet egy céget bízott meg, hogy hajtsa be az adósságot. Az úr kérdése, hogy foglalhatnak-e bírói végzés nélkül.

Rados Virág

Sajnos előfordulhat. A bankok előszeretettel kötnek kölcsönszerződést közjegyzőnél – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez a dokumentum közikorat, így azonnal végrehajtható. Nem kell hozzá külön bírósági ítélet.

Ha a bank egy kívülálló cégnek átadta a követelést, akkor a társaság rendelkezhet azzal. Vagyis ő hajtja be az adóstól a tartozást. Ha a kölcsönszerződés nem közjegyzői, hanem magánokirat, a cégnek bírósághoz kell fordulnia, hogy behajthassa az adósságot. Az eljárás fizetési felszólítással kezdődik. Ha ez erdeménytelen, elindíthatják a pert. Így hosszabb a folyamat, és az adós időt nyerhet, hogy esetleg előteremtse a pénzt.

Maga a végrehajtás több lépcsőben zajlik. Először az állandó jövedelemből vonhatnak le harminc százalék erejéig. Ha ez nem fedezi a tartozást, az ingóságok következnek, amelyek értékét szakértő becsli meg. A javakat árverésre bocsáthatják. Ha ez sem elegendő, az ingatlant foglalják le. A lakás, ház vagy telek értékét szintén megbecslik. Árveréskor a kikiáltási ár az ingóságoknál a becsült érték feléig, ingatlannál annak hetven százalékáig mehet le.

Az árveréskor megjelenhetnek az úgynevezett ingatlancápák, akik lent tartják az árat. Így az adósnak semmije sem marad, hiszen a pénz egészét elviszi a bank.

Pénzintézettől csak akkor vegyünk fel jelentős összegű kölcsönt, ha biztosak vagyunk benne, hogy törleszteni tudjuk. Nehogy úgy járjunk, mint például azok, akik lakáshitelért folyamodnak, aztán elveszítik állásukat, és megszűnik a stabil anyagi forrásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!