Hírek

2007.10.15. 13:33

Az ombudsman az otthonszülésről

Az otthon szülés intézményére kellően megalapozott jogszabályi háttér mielőbbi megalkotására van szükség – hangoztatta hétfőn állásfoglalásában az állampolgári jogok biztosa.

É. S.

Szabó Máté felhívja a jogalkotó és a szakma figyelmét, hogy a szülő nő és gyermeke alkotmányos jogaira figyelemmel, fokozott tapintattal és felelősséggel értékeljék a szakma szabályainak és az alapjogoknak az összefüggéseit. Mielőbb alakítsák ki a tervezett otthon szülés biztonságos körülményeinek jogi és etikai feltételrendszerét, továbbá szakmai követelményeit.

Az ombudsman állásfoglalása a szeptemberi esettel kapcsolatos, amikoris egy fővárosi születésházban levezetett szülés közbeni komplikációt a helyszínen nem tudtak elhárítani, s a csecsemő a kórházba szállítást követően életét vesztette. Az egészségügyi tárca közleményben tudatta: egyetért az ombudsman álláspontjával. A tárca a szakmai szempontokat figyelembe véve dolgozza ki az otthon szülés jogi szabályozását. A fő szempont a csecsemő és az anya biztonsága, de közben tiszteletben kell tartani az anya jogát arra, hogy a szakmailag biztonságos kereteken belül szabadon dönthessen, hol kíván szülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!