Hírek

2007.10.08. 14:02

Anti-Nobel melegbombáért és tehénlepény-vaníliáért

Potencianövelővel etetett hörcsögök, gyűrött lepedő, ágylakó atkák, behálózott bankrablók. Csak néhány kutatási terület, amely idén Nobel-díjat ért a tudósoknak. Igaz, ez a kitüntetés nem jár pénzjutalommal, sőt, tulajdonosaik elmondhatják, haszontalan ismeretek megszerzésére pazarolták idejüket.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Minél több kardot nyel le egy kardnyelő, annál nagyobb a sérülés veszélye...
[/caption]Immár 17. alkalommal osztották ki a Ig Nobel-díjat a tudományos élet azon szereplőinek, akiknek munkássága értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett. Az Ig, az angol ignoble, vagyis fölösleges, alantas szóra utal. A díjazottaknak valódi Nobel-díjasok adták át az „elismerést” az Annals of Improbable Research – Valószínűtlen kutatások krónikája -, egyetemi tudományos vicclap rendezvényén.

Tavaly az emberiség olyan nélkülözhetetlen tudományos eredményekkel gazdagodott, minthogy a potencianövelő szerek csökkentik a hosszabb repülésekből adódó időeltolódás miatti jetlag-szindrómát. Az eredményeket három argentin, Patricia V. Agostino, Santiago A. Plano és Diego A. Golombek publikálta, s Ig Nobelt ért repüléstan kategóriában. Az orvostudományi Ig Nobelt a vaslogikával megáldott Dan Meyer és Brian Witcombe kapta. A brit páros megállapította, hogy minél több kardot nyel le egy kardnyelő, annál nagyobb a sérülés veszélye.

A közgazdasági Ig Nobelt egy találmány és kiagyalója vitte el, a tajvani Hszie Kuo-Cseng olyan eszközt szabadalmaztatott, amely hálóval fogja el a bankrablókat. A fő táplálkozáskutató Brian Wansink lett, aki megállapította, hogy 73 százalékkal ettek többet a levesből azok, akiknek a tányérjába észrevehetetlenül visszatöltötték a levest. Vagyis nem a gyomor, hanem a szem határozza meg elsősorban az étvágyat. Az év fizikusai egy amerikai-chilei kutatócsoport tagjai, akik tudományosan leírták a lepedő gyűrődését. A fő kémikusnak pedig a japán Jamamotó Majut választották. Neki sikerült tehéntrágyából vaníliaaromát szintetizálni.

Az irodalmi elismerést Glenda Browne ausztrál kutató zsebelhette be, aki az angol „the” szócska vizsgálatának szentelte tehetségét. Kiderített, hogy a névelő miként zavarja össze azokat, akik ábécérendbe akarnak rakni szavakat. Komoly nyelvészeti gyöngyszemmel állt elő Juan Manuel Toro, Nuria Sebastian-Galles és Joseph B. Trobalon. A spanyol lángelmék bebizonyították, hogy a visszafelé beszélt holland, és a visszafelé beszélt japán nyelv között a patkányok nem tudnak különbséget tenni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a normálisan, dallamosan beszélt két nyelvet már meg tudják egymástól különböztetni a rágcsálók. A biológiai anti-Nobelt pedig a már-már Brehm hírnevére aspiráló Johanna E.M.H. van Bronswijk kapta, ki összeállította azon ízeltlábúak és egyéb állatok listáját, amelyek egy átlag holland háztartásban használt matracban telepszenek meg.

Kizárólag a Béke-Ig Nobelnek nem lett gazdája. Az ugyanis titok, hogy kinek a szüleménye az a fegyver, amely felrobbanva az ellenségeskedő katonákban ellenállhatatlan szexuális vágyat ébreszt egymás iránt. Mivel a „Make Love, Not War” (Szeretkezz, ne háborúzz!) felhívásnak új értelmet adó találmányt nem sikerült konkrétan senki nevéhez kötni, az elismerésben az amerikai légierő ohiói Wright Laboratóriumának tudósai részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!