Hírek

2007.10.04. 17:38

A legnagyobb kihívás előtt állunk

Csak mérsékelni lehet a várható károkat, de azonnal tenni kell a globális felmelegedés ellen

fk

„A globális felmelegedés okozta klímaváltozás az emberiség legnagyobb kihívása, de ha időben lépünk, jó esélyünk van megfelelni ennek a kihívásnak” – mondta John Nichols, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete a Világgazdaság által szervezett csütörtöki konferencián Budapesten. A nagykövet kiemelte: Magyarország mindig is élen járt a technológiai újítások területén, ezért hazánk nagy lehetőségek előtt áll a globális felemelegedés elleni küzdelemben.

Hannah Ryder, a brit környezetvédelmi tárca munkatársa kiemelte: az azonnali lépések azt eredményeznék, hogy mérsékelhetők a klímaváltozás káros hatásai. „Visszafordíthatatlan károk azonban mindenképpen keletkeznek” – figyelmeztetett.

Feiler József, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium osztályvezetője szerint ahhoz, hogy a globális felmelegedés kezelhető maradjon, a következő húsz évben legalább nyolcvan százalékban kellene mérsékelni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A magyar lakosság energiafogyasztási szokásainak megváltoztatásával gyakorlatilag nulla forintnyi befektetéssel a felhasznált energia csaknem 20 százaléka megspórolható. „Ehhez nem kellene más, csak energiatakarékos izzók, vagy hogy ne folyassuk fölöslegesen a melegvizet” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!