Hírek

2007.10.19. 17:40

125 éve született Kálmán Imre

Csúcspontjához érkezett a Budapesti Operettszínház jubileumi Kálmán Imre rendezvénysorozata.

Hegedűs Rita

Október 20-án, szombaton délután háromkor rendezik meg a "A bűvölet világa" című zenés konferenciát - természetesen magáról Kálmánról, az operett műfajáról, s a korról, melyben ezek a művek születtek. Az Operettszínházban este hatkor nyílik meg a Kálmán Imre emlékkiállítás, ahol a komponista különleges, eredeti, ritkán látott tárgyai, relikviái, kottái, valamint plakátok, fotók, könyvek tekinthetők meg. Este Demszky Gábor főpolgármester az Operettszínház előtt felavatja Kálmán Imre szobrát.

Az alkotás az operettet szerető közönség, magánemberek és cégek adakozásából jött létre, a Pesti Broadway Alapítvány közreműködésével. A szoboravató ünnepség után a Színházban nagyszabású gálát rendeznek magyar és nemzetközi sztárvendégekkel. Ünnepi előadásukon a zeneszerző népszerű és kevésbé ismert dallamai csendülnek fel, gyakran, illetve ritkábban játszott operettjeiből egyaránt. Hallható lesz természetesen részlet a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből, A cirkuszhercegnőből, s A montmartre-i ibolyából, de Az ördöglovasból, A csikágói hercegnőből, A cigányprímásból, a Zsuzsi kisasszonyból és A bajadérból is felcsendülnek melódiák.

A színház ismert művészei mellett fellépnek a bécsi Volksoper, a prágai Karlín Színház, a szentpétervári Zenés Komédia Színház neves énekesei is. Fellép Szentpétervárról Karina Csepurnova, Alexander Trofimov, Olga Lozovaja és Ivan Koritov, Prágából Pavla Břínková, Aleš Briscein és Jan Ježek, valamint az osztrák fővárosból Marko Kathol.

Az esten bemutatkoznak és dirigálnak a nemzetközi karmesterverseny nyertesei is. A Magyar Operett Napja alkalmából beszédet mond Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, valamint ebből az alkalomból az Év Operett- és Musicalszínészének adja át a díjakat Horváth Csaba, főpolgármester-helyettes, aki a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Marsallbot-díjat is átnyújtja, s kiderül az is, ki kapja az elismerést életművéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!