Hírek

2007.09.10. 18:47

Lemondott az egészségügyi államtitkár

Lemondott az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Kovács Attila a távozással kapcsolatban elmondta lapunknak: korábbi szakmáját, a szülész-nőgyógyászatot, illetve előző munkahelyét és posztját, a budaörsi Egészségügyi Központ főigazgatói székét választja az államtitkári helyett. Döntésének körülményeiről többet nem akart elárulni.

Bánky B.

Kovácsot négy hónapja nevezték ki az államtitkári tisztségre, miután Horváth Ágnes elfoglalta a miniszteri bársonyszéket. A Fidesz az egészségügyi minisztérium második emberének lemondását követően kijelentette: nem elegendő az államtitkár távozása, mennie kellene a teljes egészségügyi kormányzatnak.

Furcsa lehet Kovács Attila döntésének időzítése, hiszen az SZDSZ ügyvivői testülete jelölésekor éppen azzal érvelt alkalmassága mellett, hogy kitűnően ismeri a párt által szorgalmazott vegyes biztosítási rendszert. A modell kialakításában patthelyzet alakult ki az MSZP és az SZDSZ között. A szocialisták hét-nyolc egybefüggő területet társítanának ugyanennyi állami többségű pénztárhoz, a liberálisok viszont „párducmintás” elv alapján kisebb, összefüggő háziorvosi körzetekre szeretnék felosztani az országot, lehetőleg úgy, hogy minden régióban több biztosító legyen jelen. Az SZDSZ hétfői frakcióülése után Kóka János pártelnök kijelentette: hamarosan dűlőre jutnak koalíciós partnerükkel.

A végjátékot jelzi az idegek harca: a Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó szocialista képviselők szerint éppen Kóka János miatt nem képesek megállapodni s emiatt már elegük van belőle. Kóka sem maradt adós a válasszal: „Ez kölcsönös!” – jegyezte meg kérdésre egy félmosollyal.

Mentőszolgálat: rosszul gazdálkodtak?

Meglepetésként érte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) gazdasági vezetőit, hogy a másfél milliárd forintos hiányáért az auditorok kizárólag a rossz gazdálkodást emlegetik – nyilatkozta Kónya Zoltán, a mentőszolgálat gazdasági főigazgató-helyettese. Az egészségügyi minisztérium nem kívánta megerősíteni, de nem is cáfolta a Napi Gazdaság információját, hogy ennek személyi következményei is lehetnek. Kónya felhívta a figyelmet: közfinanszírozott intézmény esetében a csőd fogalma gyakorlatilag értelmezhetetlen és hangsúlyozta: egy alulfinanszírozott költségvetési intézménynek nehéz jól gazdálkodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!