Hírek

2007.09.12. 16:30

Az alkohol világszerte az ünnep része

A magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat az otthoni fogyasztás túlsúlyával jellemezhetjük

T. M.

Alkoholos italok főként otthon baráti körben, illetve családi körben, valamint étkezéskor fogynak világszerte – derül ki a GfK több mint 30 országban mintegy 30000 megkérdezéssel készülő Roper Jelentéséből. Az eredmények fényében úgy tűnik, hogy az ünneplésnek globálisan elmaradhatatlan része az alkoholfogyasztás, a kedvenc pedig a sör.

Az adatokból kitűnik, hogy míg a megkérdezettek világszerte főként baráti körben a barátok otthonában fogyasztanak alkoholt, második legnépszerűbb ilyen alkalmat a bulik szolgáltatják, de sokan isznak alkoholos italokat „otthon étkezéskor” is. Nyugat-Európában ettől némiképp eltérő a kép: itt alkoholfogyasztás szempontjából legnépszerűbbek a bulik, második helyen az otthoni családi kör áll, amit az éttermek követnek a rangsorban.

A magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat szintén az otthoni fogyasztás túlsúlyával jellemezhetjük – így például nem egészen a megkérdezettek ötöde nyilatkozott úgy, hogy étteremben fogyaszt alkoholos italokat. Ez vélhetően összefügg azzal a ténnyel, miszerint a magyarok viszonylag kis hányada jár rendszeresen étterembe, vendéglőbe. Az összes, a felmérésben résztvevő ország átlagától nagymértékben elmarad hazánkban azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint sporteseményeken, az otthon, illetve bárban egyedül fogyasztanak alkoholt.

A felmérés eredményei szerint az alkoholt fogyasztó felnőtt lakosság körében világszerte a sör a legnépszerűbb ital. Magyarországon a válaszadók 39 százaléka, a Cseh Köztársaságban pedig 49 százalék nyilatkozott úgy, hogy sört fogyaszt a leggyakrabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!