Hírek

2007.09.30. 17:31

Alacsony részvétel az ukrán választáson

Vasárnap késő délutánig a 37 millió szavazónak mindössze 43,08 százaléka adta le a voksát.

V.M.

A Magyarországgal szomszédos Kárpátalján volt a legalacsonyabb a részvétel, ahol csupán 28,4 százalék élt választójogával. A megyei adatokból azt lehetett kiolvasni, hogy az orosz ajkú keleti és déli megyékben – Donyeck – többen mentek el szavazni, míg az ellenzéki „narancsszínűek” hátországának számító nyugati megyékben – Lvov – kevesebben.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a legtöbb szavazatot a jelenlegi kormány meghatározó ereje, a Viktor Janukovics miniszterelnök vezette Régiók Pártja szerzi majd meg. Kétséges azonban, hogy Janukovics ismét kormányt alakíthat, mivel az ellenzék két meghatározó ereje együtt több szavazatra számíthat, mint a kormánypárt. A fél évnél is tovább elhúzódó konfliktus alapvetően azért alakult ki, mert Ukrajnában több másik poszt-szovjet államhoz hasonlóan nem tisztázott egyértelműen a hatalmi ágak egyensúlya az államfő, a kormány és a parlament között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!