Hírek

2007.08.14. 14:35

Verik az orvosokat?

Dr. Éger István szerint az elmúlt időben több jelzést kaptak, miszerint orvosi ügyeletet ellátó személyeket bántalmaztak. A MOK-elnök úgy véli, ezért a kormányzat a felelős, hiszen a szakma lejáratására törekszik.

Stanga István

Az úgy nagyjából várható volt, hogy a kormányzat által folyamatosan támadott orvosi hálapénz ügyében bizonyos „válaszlépésekre” is sor kerül majd. Különösen azt követően lehetett sejteni ilyesmit, hogy dr. Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökéne egyik nyilatkozatát a kormányszóvivő afféle pálfordulásként értékelte, mondván, végre a MOK is elismeri, hogy a hálapénz egyfajta korrupció. Ha pedig az, akkor fel kell lépni ellene.

Ha a fentieket (némi rosszindulattal) úgy értékelhettük, hogy 1-0 a kormány javára, akkor dr. Éger mostani sajtótájékoztatja után azt kell mondanunk (megint csak nem nélkülözve a malíciát), hogy a köztestület most egyenlített, 1-1. A kamara vezetője ugyanis arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban az ország több pontjáról is olyan jelzések érkeztek hozzájuk, miszerint bántalmaztak orvosi ügyeletet ellátó személyeket. Éppen ezért azt kérik a Magyar Kórházszövetségtől és az országos tisztifőorvostól, hogy vizsgáltassa ki ezeket az eseteket. S hogy mi is állhat az atrocitások hátterében? Éger doktor szerint az, hogy a kormányzat folyamatosan és tudatosan igyekszik lejáratni a gyógyító szakmát.  

No, akkor itt álljunk meg néhány pillanatra, mert a MOK-elnök kijelentése engem kísértetiesen emlékeztet arra, amikor – még a bírósági tárgyalást  megelőzően – Virág elvtárs (A tanú) a tanúvallomás helyett az ítéletet nyomta Pelikán kezébe. Ha ugyanis a kamarai vezető tudja, hogy mi az oka a kétségkívül felháborító eseményeknek, akkor miért kér vizsgálatot. Ha meg nem tudja, akkor miért találgat, miért prejudikál? Arról már nem is beszélve, hogy számomra az egész sajtótájékoztató kicsit a levegőben lóg, s egy sereg kérdést nyitva hagy. Engem például érdekelne, mikor is fordultak elő ezek a történetek, hány esetről van szó, mennyivel több ez, mint a korábbi években, és így tovább.

Ne értsenek félre, nincs okom kételkedni dr. Éger szavaiban, de meggyőződésem, hogy mindaz, amit most elmondott, bizonyos fokig része annak a háborűskodásnak, amely az egészségügy átalakítása kapcsán zajlk, s amelyben egyik fél sem mulasztja el, hogy a felelősséget a másikra kenje. Ennek tipikus példja volt, amikor Horváth Ágnes, a tárca vezetője azokkal a bizonyos „félrekezelési” adatokkal állt elő, hogy lám, lám, mit dumálnak az orvosok, hiszen a kórházakban lévő emberek ötödét-negyedét félrekezelik. Noha utóbb kiderült, hogy az egész sült baromság, elhangzott, s nyilvánvalóan nem erősítette a doktorok iránti szimpátiát. S persze, mindez megfordítva is igaz. Ha néhány agresszív idióta ügyeletes orvost és asszisztenst ver, az nem feltétlenül a kormány aknamunkájának köszönhető. A hangulatkeltés tehát (bárki és éljen vele) tovább rontja az egészségügy amúgy sem megnyugtató helyzetét. És ez nem jó. Feltéve persze, hogy nem ez a cél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!