Hírek

2007.08.10. 11:14

Magyarország megint különutas

BAMA

Miközben kelet-európai sorstársai keveslik az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvényben foglaltakat, Magyarország különvéleményen van: bátorítónak nevezte az amerikai lépést. Pedig a magyarok a lettekkel, a litvánokkal, a lengyelekkel, a románokkal, a szlovákokal és a csehekkel közösen lobbiztak korábban a vízummentességért.

Hat NATO-tagállam szerint a vártnál kevesebbet nyújt az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvény, amelyet a kongresszus július végén fogadott el. A Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország által aláírt közös nyilatkozatot Washingtonban tették közzé csütörtökön.

Magyarország ugyanakkor - jóllehet korábban az említett kelet-európai államokkal közös tanácsadó céget bízott meg a vízumkérdés ügyében - nem írta alá a közleményt, hanem egy levelet jutatott el az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéhez. Ebben bátorító lépésnek nevezte a törvényt.

George Bush - miután a szenátus és a kongresszus nagy többséggel elfogadta - augusztus 3-án írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt - amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!