Hírek

2007.08.14. 18:05

Egy hónap a Gripen-bizottságnak

Megnevezte a Gripen vadászrepülők beszerzésének körülményeit vizsgáló kormánybizottság tagjait Vadai Ágnes, a honvédelmi tárca államtitkára: a testület kedden munkatervének tárgyalásával meg is kezdte a munkát.

BAMA

A kormány azért hívta össze a bizottságot, hogy a vadászgép-beszerzések 1998 óta több kormányon keresztül húzódó korrupciógyanús részleteire derítsen fényt. A testületnek nincs sok ideje: a kabinet kitűzése szerint szeptember 15-ére el kell készítenie jelentését. A bizottság katonai beszerzéssel foglalkozó tagja Kapusy György nyugállományú mérnök ezredes, nemzetbiztonsági szakértője Buzálné Szabó Mária, pénzügyi szakértője pedig Petőfi László lett. A testületbe egy jogászt is delegálnak: az ő nemzetbiztonsági átvilágítása jelenleg is tart.

Részben ezzel, vagyis az átvilágítás elhúzódásával indokolta egyébként a késlekedést elismerő Vadai, hogy miért csak a tervezetthez képest egy hónappal később kezdte meg a munkát a bizottság, másik érve az volt, nehezen sikerült valóban független szakembereket találni. A politikus szerint ugyanakkor így is lesz elegendő idő a kérdések vizsgálatára.

Daróczi Dávid kormányszóvivő indoklása szerint a kormány saját hatáskörében kezdett vizsgálatot, hogy a beszerzés teljes folyamatát áttekintse. Daróczi szerint nem érthető ugyanis, hogy miközben az Orbán-kormány idején 2001-ben teljes szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy amerikai vadászgépek váltsák le a honvédség orosz gépeit, a kormány váratlanul – és meglepetésre – a svéd Gripen-vadászrepülők beszerzése mellett döntött.

Ami pedig a másik oldalt illeti: Lázár János, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke közölte, szeretnék ha kiderülne, mi indokolta a Gripen-szerződések 2003-as, a Medgyessy-kabinet alatti módosítását, mellyel százmilliárdos többletterheket vállalt a költségvetés. Lázár hozzátette: Vadai Ágnesnek nem sikerült független szakértőket találnia, így csak remélni tudja, hogy „nem csak az előre megírt, Fideszt elmarasztaló, koncepciózus eljárás” következik, hanem érdemi vizsgálat zajlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!