Hírek

2007.08.17. 14:17

Civil kurázsi

Eredményes lehet-e például egy áruházlánc elleni bojkott? Persze. Hiszen nincs az az ütődött multi, aki a hírnevét (de még inkább a nyereségét) kockára tenné egy kétségkívül hülye és megalázó gyakorlat miatt.

Stanga István

Azzal én maximálisan egyetértek, hogy a civil kurázsi sokszor csodákra képes. Hiszen annak révén sokszor olyan dolgok is elintézhetőek, olyan renitens cégek, hivatalok, emberek is jobb belátásra bírhatók, amelyek egyébként nagy ívben leszarnak mindent: a jogszabályokat éppen úgy, mint a polgárokat. Még akkor is igaz ez, ha időről időre olyan akciók is felbukkanak, amelyekhez nem szívesen adnám a nevem, mivel  sokkal inkább nevetségesek, semmint hasznosak, s amelyek – éppen a komolytalanságuk okán – nem feltétlenül a megoldás irányába viszik az ügyeket.

Mindjárt említek példát erre is, arra is. Ugye, az osztrák „sógorokkal” való – hagyományosan jónak tekinthető – kapcsolatunkat az utóbbi időszakban több eset is megterhelte. Ezek sorában említhetném a Rába habzását előidéző bőrgyár arrogáns és pofátlan magatartását, az ugyancsak az osztrákok által, a határ mellett, Szentgotthárd közelében felépíteni kívánt  szemétégető tervét, hogy az OMV gáz- és olajipari vállalat, illetve a MOL közötti csatározásról már ne is beszéljünk. Nos, a saját országukra oly precízen vigyázó osztrákok valóban megérdemlik, hogy a magyar civilek megmutassák: eddig és ne tovább. Persze, nem úgy, hogy a bécsi szeletet mondjuk rántotthúsnak hívjuk, sőt, még csak nem is azzal, ha többé nem táncolunk bécsi kerengőt, vagy nem megyünk át a bécsi kapun. Ezek(bár jópofa dolgok) aligha vezetnek eredményre. Teljesen más eset – teszem azt – az osztrák termékek bojkottja. Mint hírlik, ennek már a puszta említése is elgondolkodtatta a kinti döntéshozókat.

S ha már itt tartunk. Ugyanilyen hatásos lehet az is, amit a Civil Jogász Bizottság javasol az Auchan ellenében. Nevezetesen, hogy mindaddig senki ne vásároljon a francia áruházlánc üzleteiben, amíg azokban fel nem hagynak azzal a gyakorlattal, hogy a vásárlás nélkül távozók táskáit átvizsgálják. (Nem, nem szúrópróbaszerűen, és nem kizárólag a gyanús illetőkét, haem kivétel nélkül mindenkiét.) Ez a magatartás különben tényleg felháborító, sőt, megalázó, hiszen nyilvánvalóan abból a feltételezésből indul ki, hogy ez az ország tele van tolvajjal, de legalábbis itt jóval több van belőlük, mint a civilizáltabb helyeken. (Gyanítom, hogy odahaza, Franciaországban, nem csinálják mindezt. Ha meg igen, meg is érdemlik.) Úgy hiszem, ha ez a bojkott tényleg tömeges és következetes lesz, célt érhet, hiszen nincs az a bolond multi, aki a hírnevét – de legfőképpen a nyereségét! – kockára tenné egy ilyen hülyeség miatt.

Talán a fentiekből is kitetszik, hogy az ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokkal magam is egyetértek. Már csak azért is, mert előfordul(hat)nak olyan helyzetek, amikor nem csupán a hivatalos     szerveknek van megkötve a kezük, hanem mondjuk a nagypolitikának is. Nem úgy a hétköznapi emberek kisebb-nagyobb közösségének. Aropó, közösség. A civil kurázsi mind gyakoribb megjelenése, az állampolgárok közös célokért való – pártállástól független – fellépése talán azt is eredményezheti, hogy az árkok nem mélyülnek tovább. És ebben a kettéosztott országban ez sem kevés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!