Hírek

2007.06.20. 17:36

Útnak indultak a szeméthegyek

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter tegnap Ácsról útnak indította az első kamiont, amely a Németországból származó illegális szemetet visszaszállította a feladónak. A 4100 tonna hulladék mintegy fele azonban még nálunk maradt.

Végh Márton

Eredetileg áprilisra ígérték, de végül csak tegnap valósult meg: megkezdték a törvényellenesen Magyarországra jutott szemét visszaszállítását Ácsról Németországba. Az első kamiont Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter indította útnak, miután „vissza a feladónak” matricát ragasztott a teherautó hátuljára.

„Az illegálisan Magyarországra érkezett szemetet vigyék azok vissza, akiktől ide érkezett. Ennek a 4100 tonna szemétnek, ami törvényellenesen Magyarországra érkezett, a feladónál van a helye” – mondta Fodor Gábor a szemétbálák előtt tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt elindultak volna a kamionok Németországba. A miniszter hozzátette, Németország egyelőre a szemét több mint felét ismerte el olyan anyagként, amelyért felelősséget vállal. A környezetvédelmi tárca reméli, hogy a maradék visszaszállítását is el tudja érni. Reménykedni azonban nem elég, hiszen csaknem 2000 tonna hulladék továbbra is vita tárgyát képezi, mert bár a németek elfogadták, hogy a szemétbálák tőlük származnak, de álláspontjuk szerint, a magyar fél tevőleges közreműködése miatt a két ország felelőssége megosztott.

A most indult akcióban Ácsról 350 tonna, Kiskunmajsáról 180 tonna és Kunbajáról 1250 tonna szemetet juttatnak vissza a német fél költségén Baden-Württenbergbe és Bajorországba. Augusztus végéig a tárca az összes illegálisan hazánkba került német hulladéknak több mint a felét (mintegy 100 kamionnyi hulladékot) küldi vissza a feladónak. A mostani szállítmány egy Berlintől nyugatra levő (Premnitz-i) hulladékégetőbe kerül.

„A jövőben lépéseket kívánok tenni a hulladék behozatal szabályainak szigorításáért, szorosabb együttműködésre van szükség a vámszervekkel és a rendőrséggel a hasonló esetek megelőzése érdekében, valamint közös fellépést kezdeményeztem Baden-Württenberg és Bajorország minisztereivel azért, hogy Magyarország ne válhasson Németország szemétlerakójává” – fogalmazott Fodor Gábor.

Mint ismert, az első Németországból származó szemétbála rakományt a múlt év decemberében fedezték fel a kiskunmajsai önkormányzat illetékesei a helyi volt szovjet laktanya területén. A fuvarlevelek szerint a rakomány a németországi Aitrichből érkezett, a megrendelő pedig a kunbajai székhelyű Szinkron 99 Kft. volt, amelynek ügyvezetője a helyi polgármester, Halász István felsége.

Néhány napon belül több illegálisan lerakott, Németországból származó, kommunális hulladékbálát fedeztek fel az Alföldön. Jelentős mennyiséget találtak: Marispusztán, Kunbaján, Pirtón, Soltvadkerten, Kerekegyházán, Kiscsengődön és Kecskemét külterületén, később a Pest megyei Délegyházán, Soroksáron, a Komárom-Esztergom megyei Ácson, valamint Csongrád megyében. Az ügyet még Persányi Miklós, akkori környezetvédelmi miniszter kezdte el orvosolni – áprilisra ígérte az egyezséget a németekkel –, a bürokratikus munka javát is ő végezte el, de most a dicsőséget már utódja, Fodor Gábor arathatta le.

Az illegálisan hazánkban lerakott szemétbálák miatt indult büntetőügynek tizenhét gyanúsítottja van. A zöldhatóságok eddig összesen 70 millió forint bírságot vetettek ki az illegális hulladékszállításban érdekelt magyar cégekre és további szankciók várhatók.

Különadó a „szemetelő” cégeknek

A Vám- és Pénzügyőrség jelenleg csak szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a Magyarországra ezrével érkező kamionokat, így meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy pont az illegális hulladékot szállító sofőrt állítják meg. Ezért MSZP-s képviselők azt javasolták még januárban, hogy nem csak a kamionok hivatalos irataiban kellene nyilvántartást vezeti a szállítmányról, hanem az ellenőrzést megkönnyítendő a szemétszállító teherautókat külsőleg is meg kellene jelölni. Egy „hulladékalap” ötlete is felmerült, amelybe az érintett cégek fizetnének be annak érdekében, hogy a jövőben az ártalmatlanítás költségét ne az állam viselje. Előrelépés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!