Hírek

2007.06.30. 17:35

Terrorhétvége Nyugat-európában

BAMA

London után szombaton a spanyolországi Ibiza repülőterén okozott kisebb káoszt egy bombafenyegetés. A hatóságok támadástól tartva több ezer utast evakuáltak, miután előzőleg névtelenek azt közölték: egy robbanószerkezetet helyeztek el. A tűzszerészek végül találtak egy gyanús csomagot, amelyet ellenőrzött robbantással megsemmisítettek. Később kiderült, hogy nem tartalmazott robbanószert. Az ETA június 5-én bejelentette, hogy felmondja az általa korábban vállalt tűzszünetet, azzal vádolva a kormányt, hogy nem hajlandó engedményeket tenni a békefolyamatban. Egyben arra figyelmeztetett, hogy ismételten „minden fronton aktív” lesz.

Lapzártánk idején nem volt egyértelmű, hogy a terrorfenyegetéssel van-e összefüggésben az angliai glasgow-i repülőtér kiürítése, miután egy égő gépkocsi megpróbálta áttörni az egyik terminál ajtaját. Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy két autó ütközött össze a terminál előtt, és az egyik a balesete után nekihajtott az épületnek. A BBC szemtanúk beszámolójára hivatkozva azt közölte, hogy az akcióban senki nem sérült meg. A kocsi két utasát állítólag őrizetbe vették. A skót rendőrség megerősítette a híreket, de más részletet nem közölt.

Közben a Scotland Yard terrorista-elhárító egysége nagyszabású hajtóvadászatba kezdett a London belvárosában talált pokolgépek készítői után. Vizsgálják a pénteki térfigyelő kamerák felvételeit, és nyomokat keresnek a két lefoglalt autóban is. Meg nem erősített hírek szerint a nyomozóknak máris van egy gyanúsítottjuk. A Scotland Yardot a legmagasabb készültségbe helyezték, az egységek sűrítették a járőrözést, a hétvégi rendezvények biztosítását megszigorították. London belvárosában pénteken két autóba rejtett pokolgépet találtak a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!