Hírek

2007.06.17. 06:00

Szerződést kötök, mi mindenre figyeljek?

Olvasónk nagy összegű vagyontárgyat vásárol magánszemélytől. Szeretné tisztán intézni a dolgot, nehogy később megüsse a bokáját. Mit kell tennie, hogy minden rendben menjen?

BAMA

A szerződéseknél a jogi háttér akkor lesz fontos, ha nagyobb összegű értéktárgy, illetve készpénz a tét. Például ingatlan vagy gépjármű, amelyet eladnak-megvesznek, odaajándékoznak vagy kölcsönöznek.

Az adásvételi az egyik leggyakrabban megkötött szerződés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Fő tanácsuk: ne próbáljunk ügyeskedni, például azért, hogy kevesebb illetéket kelljen fizetnünk. Nem éri meg. Ha ugyanis nem a megvásárolt ingatlan valós árát fektetjük papírra, sokat veszíthetünk a dolgon. Például akkor, ha az adásvétel valamiért meghiúsul. Semmivel sem tudjuk bizonyítani, hogy mi nem tízmilliót, hanem mondjuk húszat fizettünk a házért. Ugyancsak bajba kerülhetünk, ha az illetékhivatal kezd szimatolni. Nekik ugyanis joguk van felülbírálni a szerződéseket. Ha kijön az értékbecslő, és megállapítja: az ingatlan értéke nem tíz, hanem húszmillió, nekünk az utóbbi tétel után kell befizetnünk az illetéket. Az is előfordulhat, hogy banki kölcsön is szerepel az ügyben. A bank valamiért csúszik, a felek nem tudnak határidőre teljesíteni. Ilyenkor a foglalóval lehetnek problémák.

Fontos: a Polgári Törvénykönyv csak a szerződés általános szabályait írja le. Ezen túl mindenki szabad akaratából szerződik a másikkal. Ez az ingatlan-adásvételi mellett lehet kölcsönszerződés vagy gépkocsivásárlás is. Ha ilyen értékes tárgyakról van szó, tanácsos felkeresni egy szakembert (ingatlannál köztudottan kötelező is ügyvédhez fordulni). Az ügyvéd szava később, egy esetleges jogvitában, perben döntő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!