Hírek

2007.06.29. 17:19

Saját pártja fordul szembe Gyurcsánnyal?

„Konkrét, nyilvános és a kormányon számonkérhető menetrendet fektet le a koalíció, arról, hogy 2010-ig mit fog elvégezni” – jelentette ki pénteken Nyakó István.

BAMA

Az MSZP szóvivője egy reggeli rádióműsorban a koalíciós szerződés kiegészítésének vasárnapra tervezett aláírásával kapcsolatban arról beszélt: az MSZP elnökségének a testület hét közepi noszvaji ülésén lett volna módja vitatni a dokumentum SZDSZ-szel kidolgozott kiegészítését, ám a szocialista pártvezetés egyhangúlag támogatta azt. A még képlékeny részletek tisztázásával kapcsolatban a partnerek a múlt héten most vasárnapig adtak egymásnak határidőt.

A Népszava információi szerint a koalíciós felek által rögzítendő menetrend a következő: szeptember elsejéig a növekedési csomaghoz és az egészségbiztosítási reformhoz kapcsolódó jogszabályok, jövő év első negyedévében pedig a szociális szolgáltatások megújításához szükséges törvényjavaslatok készülnek el.

Hogy a szerződés kiegészítése szocialista részről nem lesz könnyű menet, egészen biztos: a párt országos választmányának szombati ülése előtt az MSZP több tagozata fordult nyíltan szembe a szerződés mielőbbi megkötését szorgalmazó Gyurcsány Ferenccel. Az Index információi szerint a párt Társadalompolitikai- és a Munkás tagozat, valamint az Ésszerűség-felelősség platform bajai vezetői körlevélben tiltakoznak az egészségbiztosítás többszereplőssé tételét szentesítő múlt vasárnapi koalíciós megállapodással szemben. A tagok egy része ugyanis úgy véli: túl könnyen adták be a derekukat az elsősorban a liberálisok által erőltetett átalakításokhoz.

A Szabad Demokraták országos tanácsa (ot) szintén szombaton egyeztet a tervezetről. Gulyás József ot-elnök szerint a tanács támogatni fogja a megállapodást, amelyet a párt frakciója hétfőn, az ügyvivők pedig kedden már jóváhagytak. Amennyiben így lesz, részükről a megállapodást vasárnap aláírhatja az MSZP és az SZDSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!