Hírek

2007.06.13. 06:00

Keveslem a táppénzemet, hol tudhatom meg, nem tévedtek-e?

Olvasónk kevesli táppénzét. Igaz, sokáig beteg volt, de fizetése alapján szerinte többet kellene kapnia. Utánajárna, hogyan számolták ki az összeget. Hol tájékozódhat az ügyről?

BAMA

A táppénzzel kapcsolatos kérdésekről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) lakhelyünk szerint illetékes ügyfélszolgálatán érdeklődhetünk. Budapesten felkereshetjük a Teve u. 1-3. szám alatti irodát. Hétfőn, kedden, csütörtökön reggel 8 órától délután fél 2-ig, szerdán fél 6-ig, pénteken déli 12-ig. Hasznos információkkal szolgál a www.oep.hu című honlap főmenüje az Egészségbiztosítási ellátások címszó alatt. Általános tájékoztatást kapunk az OEP Váci út 73/a. szám alatti központjában.

A táppénzre való jogosultságnak három alapfeltétele van. Annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt vagy a megszűnését követő első, második, harmadik napon keresőképtelenné válik. A keresőképtelenséget orvosnak kell igazolnia. A biztosított négy százalékos egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett. Táppénzt tehát csak olyan jövedelem után kaphatunk, amelyből járulékot fizettünk. Az összeg megállapítását két tényező befolyásolja. Alapja a jogosultság kezdő napját megelőző naptári évben elért (az egészségbiztosítási járulék alapját képező) jövedelem naptári napi átlaga. Mértéke – folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetén – a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hetven százaléka.

Némelyeknek probléma, hogy nem tudnak az internetről tájékozódni, mondván: nincs számítógépük. Ez esetben rendelkezésünkre állnak az internetes kávézók, ahol csekély díjért választ kaphatunk kérdéseinkre. Hogy nem tudjuk kezelni a gépet? Menjünk olyan helyre, ahol a személyzet szívesen segít ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!