Hírek

2007.06.14. 07:55

Kavarás a köbön

Már-már követni is lehetetlen a nemi erőszakkal gyanúsított rendőrök ügyét. Lejárató kampányok, kiszivárogtatások, hamis információk, egymást cáfoló ügyvédek... a közvélemény meg csak várja, hogy kiderüljön az igazság.

Stanga István

Noha szerdára ígérték a gyanú szerint rendőrök által megerőszalt lány ügyében a DNS-vizsgálat eredményét, az ügyészség nem kapta meg azt. (Ha minden igaz, erre ma kerül sor.) Néhány szakértő úgy nyilatkozott, nem érti, hogy ez miért tart ilyen sokáig, hiszen többnyire elég egy hét, rosszabb esetben kettő. Jómagam nem értek a dologhoz, azt viszont tudom, hogy ebben a történetben nem feltétlenül ez a legfurcsább körülmény.

Gondoljunk csak vissza az ügy kirobbanására. Egy ország háborodott fel a súlyos bűncselekményen, miközben egyre-másra derülteki ki újabb és újabb, rendőrök által elkövetett bűntettek. Ilyen előzmények után senki sem csodálkozott azon, hogy az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője mellett távozni kényszerültek a legfőbb rendőri vezetők is. Közben azonban egy azóta is tartó, meglehetősen visszataszító csatározás vette kezdetét, amelynek célja a közvélemény befolyásolása.

Az ártatlanság vélelme természetesen mindenkit megillet, az előzetes letartóztatásban lévő rendőröket is. Ám vannak jogai magának a sértettnek is. Ezt pedig sokan elfelejtették. Indult az egész onnan, hogy egyesek elterjesztették: a lány (akit egyébként még azzal is megvádoltak, hogy egy korábbi munkahelyén pénzt lopott) maga ajánlkozott fel a rendőröknek. Aztán azt találták ki, hogy nem rögtön tett feljelentést, csak jóval később. (Utóbbiról is kiderült: nem igaz.) Az egyik gyanúsított védője pedig egy interjúban az erkölcseit kérdőjelezte meg, mondván, nem éppen angolkisasszonyok módjára élt. Volt aztán itt még mobiltelefonra rögzített beszélgetés, hol ennek, hol annak kedvező mobilos cellainformáció, a lány védelmében született, sokak által aláírt nyilatkozat, és ki tudja, még mi minden.

És a kavarás mind a mai napig nem szűnt meg, sőt... Az egyik legnagyobb napilap tudni vélte, hogy az említett DNS-vizsgálat nem a lány igazát támasztja alá. Ezt azonban az utóbbi ügyvédje határozottan cáfolta, aki megemlített még egy furcsaságot is. Nevezetesen, hogy miért rendelte el a hatóság egy olyan nőnek a rendőri védelmét, aki állítólag E. Zsanettről nem éppen hízelgő dolgokat mondott, s akit ezért a lány állítólag megfenyegetett. Az ügyvéd szerint mindez nem más, mint hangulatkeltés, hiszen – tette hozzá – még egy maffiaperben sem könnyű elérni a tanúk védelem alá helyezését, itt meg ment minden, mint a karikacsapás.

Újságírói pályám során elég sokszor írtam bűnügyekről, tudósítottam tárgyalótermekből ahhoz, hogy kijelenthessem: az ügy felderítése, kommunikációja nem a szokásos mederben halad. Még akkor is igaz ez, ha tudjuk, maga a bűncselekmény sem hétköznapi. Meggyőződésem hogy az ízléstelen, etikátlan lejárató kampányoknak véget lehetne vetni. Leginkább azzal, ha a nyomozás (s persze, maga az egész eljárás is) minél gyorsabban befejeződne. Sajnos, a jelek nem erre utalnak. Pedig ez nem csupán a közvélemény megnyugtatása miatt lenne fontos. Ezt kívánja a sértett, sőt, a gyanúsítottak érdeke is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!