Hírek

2007.06.19. 06:12

Jöhet a digitális tévé

Megszavazták a parlamentben a mádiatörvény módosítását, így 2012-ig teljesen megszűnnek hazánkban a hagyományos földi sugárzású tévéadók. Az eddiginél jóval több csatornát foghatunk majd ingyen, ehhez azonban le kell cserélnünk a tévénket, vagy dekódert kell vennünk.

Németh Márk

Három helyett akár országszerte húsz-harminc tévécsatornát is lehet néhány év múlva szobaantennával fogni – a háztartások számára többek közt ezt az érzékelhető változást hozhatja a médiatörvény digitális átállásról szóló módosításra, amelyről tegnap szavazott az Országgyűlés. Ennek értelmében hazánkban legkésőbb 2012-ig teljesen megszűnik a hagyományos analóg földi műsorszórás, a tévéadókat csak digitálisan fogják sugározni.

A digitális műsorterjesztésnek köszönhetően egy mostani analóg csatornán nyolc-tíz digitális adó sugározható. A digitális televíziózás érzékelhető minőségi javulást is jelent egyben: CD minőségű hangot, és mindenfajta villogástól, torzulástól mentes képminőséget. Emelett a digitális műsorszórás olyan kényelmi szolgáltatásokat is biztosíthat a tévénézők számára, mint az interaktív képújság és műsorfüzet, a megállítható és bármikor újranézhető adás.

„A digitális átállás elsősorban a tévénézők harmadának jelenthet nagy változást, azoknak, akik jelenleg csak szobaantennával rendelkeznek” – mondta lapunknak Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője. Ők a jelenleg országosan fogható három csatorna (M1, RTL Klub, TV2) többszörösét is nézhetik majd. A digitális műsorsugárzás a sok helyen monopolhelyzetben lévő kábelszolgáltatóknak is konkurenciát jelenthet, ami hosszabb távon az áraik csökkenéséhez, a szolgáltatás javulásához vezethet. Ez a magyar háztartások 55 százalékát kitevő kábeltévé előfizetőknek kedvezhet - tette hozzá a szóvivő.

Várhatóan 2007 őszén írhatja ki az NHH a szolgáltatásra vonatkozó pályázatot, amelyet az első öt digitális csatornacsomagra (úgynevezett multiplexre) hirdetnek meg. Szakértők szerint a legnagyobb eséllyel az Antenna Hungária indulhat ezen, amely jelenleg is működtet Budapest környékén kísérleti digitális sugárzást. A pályázat 2008 tavaszán zárulhat le, és akár már az év végén, vagy 2009 elején elindulhat hazánkban az országos digitális műsorszolgáltatás. A háztartások ezután a közszolgálati mellett néhány csatornát tartalmazó alapcsomagot ingyen, vagy nagyon kedvező áron foghatnak majd digitálisan.

A jövőbeli szolgáltatónak a négypárti konszenzus értelmében gyakorlatilag kötelessége lesz a közszolgálati adók mellett a Hír Tv-t és az ATV-t is felvenni a bővebb alapkínálatába. Emellett „legfeljebb négy általános tematikájú országos műsorszolgáltatóval” is meg kell állapodnia a szolgáltatóknak, ami a mostani két országos kereskedelmi csatornát is jelentheti (RTL Klub, TV2), ha azok vállalják, hogy 2009 december 31-ig befejezik műsoruk analóg földfelszíni műsorszórását. Valószínűsíthető tehát, hogy az alap „digitális csomag” az M1, az M2 és a Duna Tv mellett ezekből a programokból fog állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!