Hírek

2007.06.26. 06:00

Hiteles lehet-e a másolt végrendelet?

Olvasónk édesanyja egyik lányára hagyta teljes vagyonát. A másikra csak a köteles rész jutna. Ám a végrendeletről csupán egy másolat van a kedvezményezett birtokában.

BAMA

Lehet-e hitelesíttetni a másolatban fennmaradt végrendeletet? – kérdezi olvasónk korábbi cikkünk nyomán, amely a testamentum elkészítésének módjairól szólt. A válasz: a végrendelet másolata nem hiteles dokumentum, és nem is lehet ügyvéddel, sem közjegyzővel hitelesíttetni. Ez szigorú szabály. Az örökséget csakis az eredeti testamentum birtokában oszthatják szét – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha az örökösnek ez nincs a birtokában, felkereshet az ügyben egy olyan személyt, akinél van eredeti példány. Ilyen lehet az ügyvéd, a közjegyző vagy egy rokon, akinek az örökhagyó – esetleg megőrzésre – adott a testamentumból.

Hogy a végrendelet érvényes legyen, több dologra kell figyelnünk. A kézzel írottnál annyi példányt készítsünk és írjunk alá saját kezűleg, amennyi eredetit szeretnénk. Ha tollba mondjuk vagy géppel írjuk végakaratunkat, a szöveget két tanú jelenlétében írjuk alá. Ügyvéd vagy közjegyző segítségét is kérhetjük. Ha azonban égen-földön nem találunk eredeti példányt, nincs mit tenni. Ez olyan, mintha végrendelet nem is léteznie. A szabály pontosan azért ilyen szigorú, mert a másolt dokumentum sok visszaélésre adna lehetőséget.

Érthető a tehetetlen haragja annak, aki ily módon elesik egy nagyobb összegű örökségtől. De gondoljon rá: talán maga az örökhagyó sem gondolta végig komolyan a szándékát. Mert ha így tett volna, utánanéz a dokumentumalkotás legelemibb szabályainak. Óvintézkedést is tesz: azaz ő szintén fontosnak tartja, hogy egy eredeti példány a kedvezményezettnél legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!