Hírek

2007.06.10. 18:45

Harcias hangnem Putyintól

Új gazdasági világrend létrehozását, az amerikai dollártól való függés felszámolását sürgette Putyin orosz elnök, aki egyben keményen bírálta a globális pénzintézeteket is.

Europress-hirösszefogaló

Meglehetősen agresszív hangnemben támadta vasárnap Vlagyimir Putyin egy szentpétervári gazdasági fórumon a világ jelenlegi hatalmi pólusait. Az orosz elnök szerint új gazdasági világrendet kell létrehozni, amelyben jelentősebb szerep jut a gyorsan gyarapodó feltörekvő országoknak. Az államfő kijelentette, hogy a világ hét legfejlettebb országát (G7) és Oroszországot tömörítő G8-csoport egy idejétmúlt klub. A világgazdasági hatalom centruma elmozdult az iparosodott nyugati nagyhatalmaktól az olyan országok felé, mint Oroszország. „Ötven évvel ezelőtt a világ bruttó hazai termékének 60 százalékát a G7 adta, ma viszont fordítva van, a 60 százalék forrása éppen a világ többi országa” – jelentette ki az orosz elnök.

Putyin a legjelentősebb globális pénzügyi intézményekről – például a Világbankról és a Nemzetközi Valutaalapról – beszélve azt mondta: „egy teljesen más valóságban” hozták őket létre, mint a mai, és ezért a gyorsan változó világgazdasági környezetben vesztettek jelentőségükből.

Oroszországban soha nem látott gazdasági növekedés zajlik, ennek köszönhetően az ország vissza tudta fizetni külföldi adósságát, és 400 milliárd dollárnyi valutatartalékot halmozott fel, amely a világon a harmadik legnagyobb. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a világnak csökkentenie kell az amerikai dollártól mint tartalékvalutától való függőségét, és a tartalékok egyik alternatív eszközeként be kell vezetni az orosz rubelt. Oroszország tavaly szüntette meg a tőkemozgás feletti állami ellenőrzést.

„Azok a szervezetek, amelyeket kevés aktív szereplővel számolva hoztak létre, archaikusak, nem demokratikusnak, nehézkesnek tűnnek. Messze nem veszik tekintetbe a mai erőviszonyokat, és ezért a régi döntéshozatali módszerek nem működnek” – utalt Vlagyimir Putyin a Kereskedelmi Világszervezetre (WTO). Ma a protekcionizmus gyakran a fejlett országoktól indul ki, amelyek a WTO-t alapították – toldotta meg Putyin, aki „eurázsiai regionális szabadkereskedelmi intézmények” létrehozását ajánlotta a kereskedelem és a beruházások ösztönzésére.

Putyin rámutatott, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer egy-két valután, illetve korlátozott számú pénzügyi központon alapul, ami nem tükrözi többé a világgazdaság stratégiai szükségleteit. E valuták árfolyam-ingadozásai negatívan hatnak számos ország pénzügyi tartalékaira és gazdasági fejlődésére. E kihívásra egyetlen válasz van: jónéhány globális tartalékvaluta és jónéhány pénzügyi központ megjelenése – érvelt az elnök, a rubel és az orosz bankrendszer és vonzerejét növelő politikát ígérve.

„Több globális pénzügyi központra és több tartalékvalutára van szükség” – szögezte le. Kijelentette, hogy országa nyitott a befektetésekre. Felszólította a fejlett nyugati országokat, hogy saját területükön ne akadályozzák az orosz befektetéseket. „Szemtanúi vagyunk annak, hogy a fejlett országok a befektetések hangoztatott szabadságával teljesen ellentétes megközelítést alkalmaznak. Kiderül, hogy a külföldi befektetést nem mindig látják szívesen, és a külföldi részvétel gyakorlatilag az olyan ágazatokra van korlátozva, mint az infrastruktúra, a távközlés vagy az energetika” – mondta Putyin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!