Hírek

2007.06.15. 12:53

Gyurcsány átalakítja kormányát

Helycserés támadás: senki sem távozik a kormányból, sőt még Bajnai és Draskovics is kapnak bársonyszéket

BAMA

Négy minisztérium vezetésén változtat és két új tárca nélküli minisztert  nevez ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt pénteken rendkívüli  sajtótájékoztatón jelentette be a kormányfő.

Elmondta: a Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja majd a polgári titkosszolgálatokat.

A kormányfő közölte: a szociális és munkaügyi miniszter, Kiss Péter helyett, Lamperth Mónika jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz. Az ő helyére Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát  - tette hozzá.

Tárca nélküli miniszter lesz Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a közigazgatási végrehajtás irányításáért felel. Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi államtitkára átkerül Szilvásy Györgyhöz, helyette Vadai Ágnes lesz a honvédelmi tárca államtitkára.

A miniszterelnök azt mondta, a kormányátalakítás nem személyi kérdés, hanem a kormány működésének megváltoztatásának lehetősége, mint fogalmazott, „mozgásban kell tartani a kormányt”. „Az a dolgunk, hogy karakteres politikát vigyünk tovább, teremtsük meg a reformpolitika folytatásának lehetőségét.”

A kormányfő megváltozott működésről és megváltozott felelősségi viszonyokról beszélt. Elmondta, hogy az új kormánykabinet lesz az a hely, ahol majd az átfogó stratégiai döntések születnek. Ebben a mostani három kabinet (a gazdasági, a társadalompolitikai ls a nemzetbiztonsági) vezetői, illetve a két kormánypárt elnöke vesz részt. A kabinetnek előzetesen konzultálnia kell a frakciókkal, a kabinetet a miniszterelnök vezeti, de az operatív irányítója a kormányfő helyettese, a kancelláriaminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!