Hírek

2007.06.21. 08:02

Félsiker Fenyő-ügyben?

Már az is nagyon nagy szó lenne, ha kilenc esztendő múltán kézre kerülne a jól ismert üzletember, médiavállalkozó, Fenyő János gyilkosa. Ám az igazi sikert nyilvánvalóan az jelentené, ha a felbujtó személyére is fény derülne.

Stanga István

Hogy tényleg Fenyő János gyilkosa került-e kézre Szerbiában, az – gondolom – rövidesen eldőlhet. Mindenesetre most újra reménykedhetnek azok a nyomozók, akik a VICO-birodalom egykori fejének „kivégzőjét” próbálták meg kézre keríteni, s akik egy ideje már csak abban bizakodhattak, hogy valami szerencsés véletlen egyszer talán a kezükre játszik majd.

Természetesen nem véletlenül használtam a „kivégzés” kifejezést, hiszen az, ami 1998. február 11-én egy Margit úti közlekedési lámpánál történt, leginkább arra hasonlított. A Mercedesével a lámpánál megálló Fenyőt egy hangtompítós géppisztollyal lőtte agyon a máig ismeretlen tettes, aki a gyilkosság után a fegyverét az egyik kocsi alá hajította, majd gyalogos menekülése közben egy kapualjban megszabadult a kabátjától és a sapkájától is. Éppen az utóbbi ruhadarabok révén nyílhat lehetőség arra (a talált hajszálakból nyert, azonosításra alkalmas DNS-minta okán), hogy tisztázni lehessen, vajon ki lőtt azon a februári napon.

Hogy meglesz-e az az illető, aki meghúzta a ravaszt, természetesen fontos kérdés. Ám ennél sokkalta érdekesebb, vajon ki is volt a felbujtó. Noha a gyilkos kézre kerülése nagy lépést jelenthet ennek kiderítésében is, azért e téren nem vagyok optimista. Bár nem elképzelhetetlen, hogy a tettestől visszafelé haladva, lépésről lépésre el lehet jutni a megbízóig, nagy valószínűsége mégsincs. Az ilyen ügyekben ugyanis mindig figyelnek arra, hogy valahol megszakadjon a lánc, azaz ne vezessen el a legfontosabb emberig.

Mellesleg az idők során több név is szóba került, mint lehetséges felbujtó, de – természetesen – bizonyítani semmit nem lehetett. Már csak azért sem volt könnyű egy személyre koncentrálni, mert Fenyőnek számos haragosa volt. Személyiségjegyei, üzleti módszerei miatt sok ellenséget szerzett, így aztán többeknek állhatott érdekében a likvidálása. Amúgy a jól ismert nyomozó, Kovács Lajos, aki igen sokáig foglalkozott a Fenyő-üggyel, több interjúban elmondta, hogy véleménye szerint egyszerű üzleti viszály, haragos viszony áll a gyilkosság hátterében.

Noha ennek kapcsán (több más mellett, bár azoknál hangsúlyosabban)  felvetődött egy jól ismert üzletember neve, azért nem érdemes ennyire előreszaladni. Hiszen egyelőre még az is kérdéses, vajon tényleg a keresett férfi került-e rendőrkézre, ha egyáltalán tényleg megfogták azt a valakit, akit a magyar hatóságok e bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt köröztek. Azt gondolom, erre a kérdésre napokon belül választ kaphatunk. A többit meg majd meglátjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!