Hírek

2007.06.05. 05:45

Egyre valószínűbb, hogy nem lesz jövőre ingatlanadó

Még ha be is vezetik az értékalapú ingatlanadót 2008 januárjában, fizetni csak később kellene az új közterhet

Tóth M.

Még ha be is vezetik az értékalapú ingatlanadót 2008 januárjában, fizetni csak később kellene az új közterhet – erre lehet következtetni Veres János pénzügyminiszter szavaiból. „Ha 2007 őszén fogadja el a parlament az ingatlanadóról szóló törvényt, akkor lehet olyan döntést hozni, hogy 2008 januárjától nem kell fizetni ezt az adófajtát, mert időt kell hagyni az adózóknak a felkészülésre” – jelentette ki Veres az MTV Nap-kelte című műsoránakhétfői adásában.

Hozzátette: az ingatlanadóval kapcsolatos szabályokat olyankor kell meghozni, amikor az önkormányzatoknak még van idejük felkészülni. A kérdésben nincs még egységes kormányzati álláspont – hangsúlyozta a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy olyan javaslat nem született, amely csak önállóan az ingatlanadó bevezetését tartalmazza, más adónemek megszüntetése nélkül.

Nem ez az első jel, amely arra utal, hogy egy időre még megúszhatja a lakosság az ingatlanadót. Korábban lapunk kormányzati körökből úgy értesült, hogy az ingatlanadóból várható bevétel nem éri el azt a nagyságrendet, amiért érdemes vállalni a politikai kockázatokat. Szocialista politikusok pedig még május elején a Világgazdaság megkeresésére leszögezték: ha néhány héten belül nem születik meg a döntés az új adónemről, akkor célszerű lenne azt levenni a napirendről.

Nem ez lenne az első eset, amikor egy adótörvény később lép hatályba, mint amikor kihirdetik. Sőt, nem ritka az sem, hogy hatályba sem lép. Ez történt például a 2005 szeptemberében elfogadott ötéves adócsökkentési program jópár elemével. A személyi jövedelemadó táblát például 2010-ig elfogadta már a parlament, mégis rezgett a léc, hogy az idei sávhatárok életbe lépnek-e vagy sem.

A megszavazott menetrend ellenére nem szűnt meg a tételes egészségügyi hozzájárulás 2006 novemberétől. Nem valósult meg a 2007-re elfogadott munkáltatói járulékcsökkentés sem. Törvénybe foglalták a helyi iparűzési adó jövő évi megszüntetését is, amit egy tavaly nyár közepén elfogadott módosítással meg is semmisített a parlament. Nem kapkodták el a színlelt szerződések felszámolását sem. Az erre vonatkozó moratórium időpontját két éven keresztül halogatták, egészen tavaly júniusig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!