Hírek

2007.06.12. 19:39

Csökkent ugyan, de így is nyolc százalék fölött az infláció

Májusban 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a megelőző hónaphoz képest, és 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az egy évre visszatekintő infláció tyúklépésben ugyan, de valamelyest csökkent az áprilisi 8,8 százalékhoz képest.

D. N.

A nyugdíjasok helyzete viszont aggasztó: a fogyasztási szokásaikat alapul vevő kosárban lévő termékek és szolgáltatások ára átlagosan 11,4 százalékkal drágult 12 hónap alatt. A múlt hónapban további 1,6 százalékkal nőttek az élelmiszerek árai, amiért az idényáras termékek 13,4 százalékos drágulása a felelős. Tavaly májushoz képest 11 százalékkal kell többet fizetni az élelmiszerekért. Ezen belül a péksütemények több mint 32 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára 31,6 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ezen belül a vezetékes gáz ára 53,3, az áramé 21,2 százalékkal nőtt.

A gazdasági szakértők többsége szerint júniusban és júliusban még a mostani magas szinten marad az infláció. Vélhetően augusztusban megindul a csökkenés, az igazi áttörés azonban csak szeptemberben várható. Akkor ugyanis már a tavalyi adó- és áremelések miatti magasabb inflációs bázishoz kell viszonyítani, így kedvezőbbek lesznek a számok. Az elemzők arra számítanak, hogy júniusban még nem csökkenti a Monetáris Tanács az alapkamatot. Az év végére viszont a jelenlegi nyolcról hét százalékra mérséklődhet a kamatszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!