Hírek

2007.06.22. 18:21

Áramszünet: kézzel lélegeztették a gyerekeket

A csütörtök esti viharban megszűnt a budapesti Heim Pál Gyermekkórház áramellátása, és a vészhelyzetben energiát szolgáltató aggregátor is felmondta a szolgálatot – két gyermeket az ügyeletes orvosoknak kézzel kellett lélegeztetniük, mivel az életmentő berendezések sem kaptak áramot.

T. G.

Bár a kórház a villamos művek felől két helyről is kap energiát, ilyen áramkimaradásra eddig nem volt példa – mondta el lapunknak Czinner Antal, a kórház főigazgató-helyettese. A professzor „példátlan pechsorozatnak” minősítette a történteket, mondván: a három hete szervizelt és ellenőrzött áramfejlesztő csak egy ideig bírta a terhelést – a kórházban áramszünet esetén ennek kell ellátnia többek között a műtőket és életmentő berendezéseket, így a lélegeztetőgépeket is –, majd nyolc óra után felmondta a szolgálatot. Az intenzív osztályon két gyermeket fél órán át lélegeztettek az ügyeletesek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kórház aznap nem volt sebészeti ügyeletes, így a műtőkben nem okozott gondot a kimaradás. Az áramellátás mellett az orvosok közti kommunikációs rendszer sem működött a vihar idején, később ezt a problémát is megoldották.

Az aggregátor szervizelése tegnap még tartott. A főigazgató-helyettes szerint a történtek után a régi berendezés helyett várhatóan egy új, több milliós áramfejlesztő vásárlására lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!