Hírek

2007.06.26. 17:42

Ádáz csata a Mol részvényeiért

Egekbe szökött kedden a Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén: harmincezer forintért jegyeztek egy papírt, s összesen 216 milliárd 558 millió forint értékben forogtak a részvények a kereskedésen. Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt csaknem ötezer forintot erősödött az árfolyam.

D. N.

Piaci információk szerint a Mol és Megdet Rahimkulov orosz üzletember vívtak ádáz csatát a társaság papírjaiért. A Mol megközelítően egymillió saját részvényt vásárolhatott a korábban megvett 1,1-1,3 millió papír után – tudtuk meg Takács Szabolcstól, a Portfolio.hu elemzőjétől. A vásárlást az a hétfői bejelentés indokolja, hogy az osztrák OMV a korábbi 10-ről 18,6 százalékra emelte részesedését a magyar olajcégben. Ehhez az kellett, hogy Rahimkulov hatmillió Mol-részvényt adjon el a Vienna Capital Partnersnek, amely a papírok jelentős részét továbbadta az osztrák cégnek.

Az OMV még hétfőn délelőtt „barátiként” titulált tárgyalást kezdeményezett a Mollal a sajtón keresztül. Az osztrákok szerint a térség két legnagyobb olajvállalatának szorosabban együtt kellene működnie. A magyar olajcég késő délután közleményben leszögezte: nem kíván stratégiai egyeztetésekről tárgyalni az OMV vezetésével, mivel az a régiós verseny kiiktatását jelentené.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy az osztrák offenzíva mögött ténylegesen az orosz Gazprom állna. Rahimkulov úgy tűnik, hogy egyelőre nem akar mást tenni, mint nagy haszonnal spekulálni, azaz a megszerzett papírokat annak ajánlja fel annak, aki többet ígér értük. Piaci szakértők tudomása szerint az orosz multimilliárdos még mindig jó üzletet lát a magyar olajcégben, hiszen kedden is jelentős tételben vásárolt a papírokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!