Hírek

2007.06.11. 14:23

A jobboldal győzött Franciaországban és Belgiumban

Francia viszonylatban alacsony, 60 százalékos részvétel mellett Nicolas Sarkozy elnök pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) nyerte a parlamenti választások első fordulóját vasárnap.

BAMA

 A konzervatív erő a szavazatok 39,54 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a Szocialista Párt második helyen végzett a szavazatok 24,73 százalékával. A harmadik helyezett a centrista Demokrata Mozgalom lett 7,61 százalékkal, amelynek vezéralakja, Francois Bayrou a másfél hónappal ezelőtti elnökválasztás első fordulójában még a voksok közel 26 százalékát szerezte meg. A szélsőjobboldal és a kommunisták egyaránt 4,29 százalékot szereztek. Becslések szerint a kormányzó jobboldali többség a szavazatok 45,6-46,4 százalékával az eddigi 359 helyett 383-501 képviselői helyre számíthat az 577 fős nemzetgyűlésben a június 17-i második fordulót követően, míg a baloldal képviselőinek száma várhatóan 60 és 170 között lesz.

Szintén a jobboldal győzelmét hozták a hét végén a belga választások, amelynek hatására lemondott II. Albert belga királynál Guy Verhofstadt, nyolc éve az országot irányító miniszterelnök. A leköszönt kormányfő beismerte felelősségét pártja vereségében, s a jövőben nem pályázik újra a miniszterelnöki posztra. A választásokon győztes flamand kereszténydemokrata pártnak a jövőben 30 tagja lesz a 150 fős képviselőházban, míg Verhofstadt liberális pártjának 18, a szélsőjobboldali Flamand Érdeknek 16-17, a kormánypárti szocialistáknak 14. A nagyobb vallon pártok közül a szocialisták 21, a liberálisok 23 mandátumot szereztek. Szakértők szerint a kormányalakítást elhúzódó tárgyalások előzik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!