Hírek

2007.05.25. 16:53

Nem kapnának segélyt a feketemunkások

Megvonná a segélyeket a feketemunkásoktól a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM). Csizmár Gábor államtitkár ígérete szerint aki bármilyen állami, rehabilitációs, szociális juttatást kap, és lebukik, mint feketemunkás, egy időre elesik majd a támogatástól.

N. M.

A terv pontos részleteit nem sikerült megtudnunk a minisztériumtól, annyi viszont biztos, hogy a tárca fontos eszközt lát a szociális ellátás feltételeinek szigorításában a munkaerőpiac „kifehérítésére”. Erre szükség is lenne, hiszen a munkaügyi felügyelők már idén is több mint tízezer feketemunkást buktattak le.

A munkaerőpiac fehérítését célzó, évek óta zajló jogszabály-módosítások már most is láttatják az eredményeket – nyilatkozta Csizmár a Világgazdaságnak. Az elmúlt öt év alatt 65500-zal nőtt a legálisan foglalkoztatottak, s nyolcvanezerrel az álláskeresők száma. Mindez az államtitkár szerint csak úgy lehetséges, hogy a feketén foglalkoztatottak egy részét legalizálta a munkaadójuk. A munkaügyi rendszerek „összeillesztésével” is szűrik a csalókat. Ebben sokat segít, hogy januártól az egységes magyar munkaügyi adatbázis (EMMA) bekapcsolódott az APEH rendszerébe. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nyilvántartásának áttekintése is tovább fehérítheti a foglalkoztatást. Kiderült: még mindig félmillió „potyautas” van Magyarországon, aki úgy kapott eddig társadalombiztosítási ellátást, hogy senki nem fizetett utána járulékot.

Az államtitkár szerint igazi áttörést a személyre szabott tb-nyilvántartás hoz majd, ha egy-két év múlva sikerül összekötni minden adatbázist. Vagyis amikor az APEH, az OEP, a nyugdíjpénztárak, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, sőt a munkaügyi felügyelőség nyilvántartásai is összekapcsolódnak. Ezt viszont jelenleg még gátolja a hatályban lévő adatvédelmi szabályozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!