Hírek

2007.05.31. 17:35

Közel egymillió őstermelőt ellenőriz a kormány

Az eddig kiadott valamennyi őstermelői igazolvány felülvizsgálatára készül az agrártárca. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: az intézkedés csaknem egymillió termelőt érint.

BAMA

Oka az, hogy változatlanul a szürkegazdaságban működik a magyar „kisfogyasztói” agrártermelés nagyobb része. A szakértők szerint ugyanis csak minden ötödik termelő végez ténylegesen főállású termelői tevékenységet, azaz valójában mintegy 200 ezer gazdálkodó lenne jogosult az igazolvánnyal járó adókedvezményre.

Annak érdekében, hogy a „potyautasokat” ki lehessen szűrni, jövőre várhatóan kicserélik majd a jelenlegi őstermelői igazolványokat. Ezek az új igazolványok intelligens chipkártyák lesznek, amelyeket könnyen és gyorsan ellenőrizhetnek a hatósági emberek. Gőgös Zoltán kiemelte: az új igazolvány bevezetéséhez szükséges informatikai fejlesztés jelenleg folyik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban. Az új őstermelői igazolványokat várhatóan a jövő év elején, az igazolványok megújításakor vezetik majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!