Hírek

2007.01.25. 17:33

Magyarország lett a sereghajtó

Z. H.

Lesújtó képet fest Magyarország teljesítményéről az ICEG European Center legfrissebb makrogazdasági előrejelzése. Az elemzés szerint a kelet-közép európai új EU-tagok 2006-ban a korábbi években megszokott dinamikus fejlődést mutatták. A gazdasági növekedés üteme a nyolc ország átlagában 7,5 százalék volt. Magyarország viszont alig 4 százalékos növekedésével sereghajtó, miközben Észtország és Lettország 11 százalék feletti ütemet produkált.

Az egész régióban jellemző volt tavaly, hogy növekedtek a keresetek, s így a belföldi kereslet is, s javultak a hitelfelvételi lehetőségek. Idén mindenhol folytatódik a növekedés, kivéve Magyarországon. A régió gazdasága átlagosan 6,2 százalékkal bővül, szemben a nálunk várt szerény, 2,3 százalékkal – áll az elemzés összefoglalójában. A gazdasági növekedés mindenütt munkahely-teremtéssel jár a régióban, Magyarországot kivéve, ahol az előrejelzés szerint növekszik a munkanélküliség aránya 2005–2007 között.

Míg ez év elején Szlovénia bevezette az eurót, addig a régió többi országa egyelőre inkább távolodik az övezettől. A balti országokban növekszik az infláció, míg más országokban inkább az államháztartás jelent akadályt. Bár Magyarország kivételével mindenütt 3 százalék alatt marad a költségvetés hiánya, politikai akarat hiányában sehol nem mernek érdemben hozzányúlni az államháztartás alapvető, strukturális problémáihoz. A tíz százalék körüli 2006-os magyar költségvetési hiány kirívóan magas a régió 2,1 százalékos átlagához képest. Utolsó helyünk 2007-ben is garantált, még akkor is, ha teljesülnek a hiánycsökkentési elképzelések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!