Hírek

2007.01.21. 05:06

Halízű volt a vasárnapi ebédkor a csirkehús

Olvasónk tápízű csirkehúst vásárolt az egyik ismert áruházlánc üzletében. Érdekli, mennyiben sérültek ezzel fogyasztói jogai. Az egész család szenvedett az étel ízétől.

Rados Virág

A csirketápok között vannak magas halliszt-tartalmú takarmányok. Ha a tenyésztő az állatokat végig ilyennel eteti, a boltban vásárolt szárnyas húsát halízűnek fogjuk érezni.

Ezt a tápszergyártó is tudja – hangsúlyozták a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomáson. A megoldás: két-három héttel azelőtt, hogy a csirkét levágnák, a tápszerrel való etetést abba kell hagyni. Át kell térni kukoricára, búzára, illetve olyan eledelre, amely a csirkehús ízét nem rontja el. A szárnyas szervezetéből e rövid idő alatt ugyanis a kifogásolt anyag tartalma kiürül. Így az állat íze kifogástalan lesz.

Ha a csirkefarmer nem tartja be a fenti takarmányozási szabályt, gyártási hibát követ el. A felelőst a hatóság  komoly minőségvédelmi bírsággal sújthatja – figyelmeztet a szakember. Bejelentésünkre a területileg illetékes ellenőrök a tenyésztés helyszínén vizsgálják meg, helyes módszerrel élelmezi-e a farmer kereskedelmi célra nevelt állatait.
Ne törődjünk tehát bele, ha kellemetlen ízű a csirkehús.

Reklamálhatunk az üzletben is, ahol felvehetnek jegyzőkönyvet, vagy mi is beírhatunk a vásárlók könyvébe. Ez később, az ellenőrzéskor fontos dokumentum lehet. Minden megyében működik állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás, ahová panaszlevelünket elküldhetjük. A fővárosi címe: XIII. kerület, Lehel u. 43-47.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!