Hírek

2006.12.07. 06:09

Mennyiért váltsam meg a haszonélvezetet?

Olvasónk egy lakásnak felerészben tulajdonosa, másik felének az özvegy jogán haszonélvezője. Kisebb lakásba akar költözni. Hogyan egyezkedjen tulajdonostársával?

BAMA

Az ingatlant csak úgy értékesíthetik, ha azt mindkét tulajdonostárs akarja. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A holtig tartó haszonélvezeti jog jelentős értéknek számít. Megváltásakor az érte járó pénz gyakorlatilag megegyezik egy örökrésszel. Úgy is mondják: ez vagyon értékű jog. Ha tehát ketten vannak, a haszonélvező és a tulajdonostárs (örökös) között fele-fele arányban oszlik el az ingatlanrészért kapható pénz. Amennyiben a hölgy a tulajdonostárs beleegyezésével eladja a lakást, a másik fél részére az ingatlan forgalmi értékének egynegyedét kell kifizetnie.

Ha nem tudnak megegyezni, a kedves olvasó bírósághoz fordulhat. Kérheti a közös tulajdon megszüntetését. A bíró megítélheti neki a haszonélvezeti jog megváltását. Amennyiben két érdekelt van, ez pénzben kifejezve a közös tulajdon értékének fele. (Az érték mindig az összes örökös és a haszonélvező özvegy között, egyenlő arányban oszlik meg.)

A kedves olvasó tart tőle, hogy az ügylet során anyagilag megrövidül. Ezért tanácsos ügyvédhez fordulni, aki tisztában van a jogszabályokkal, a formaságokkal és a gyakorlati lépésekkel. Sokan ilyenkor a fejükhöz kapnak: az ügyvéd sokba kerül. Igen ám, de egyedül valószínűleg nem boldogulunk egy nehezebb jogi üggyel. Így többet veszíthetünk, mintha egy ügyvéd szolgálatait megfizetjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!