Hírek

2006.12.11. 20:10

Elfogadták a vizit- és ápolási díjat

Aligha meglepetés, hogy jövőre fizetni kell az orvosi vizitért és a kórházi tartózkodásért is: a parlament hétfőn elfogadta az egészségügyi reformmal kapcsolatos törvénycsomagot.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szabad demokraták szerint jelentős szocialista nyomás nehezedett Molnár Lajos egészségügyi miniszterre (jobbra) – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]A képviselők 201 igennel, 160 nem szavazat ellenében megszavazták a vizitdíjat, így február közepétől 300 forintot kell fizetni minden orvos–beteg találkozáskor. A kórházakban ugyanennyit kell leróni naponta az első húsznapi ápolásért. Az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozását is megszavazták a képviselők, amely az ellenzéki honatyák szerint az első lépés a több-biztosítós rendszer bevezetéséhez. A 42 korrekciót tartalmazó törvénytervezethez 16 módosító javaslatot nyújtottak be a honatyák.

A részletekbe menve „elkeserítő és nevetséges” Mikola István (Fidesz) szerint, hogy a vizitdíj befizetése után kapott számlákat ellátásfajtánként kell csoportosítaniuk a betegeknek. Az ellenzéki egészségpolitikus hétfőn a harmadik egészségügyi reformtörvény zárószavazása előtt elmondta: életszerűtlen, hogy az alapellátás (például a fogászati ellenőrzés) során és a járóbetegszakrendelésen kapott nyugtákat külön-külön kell összegyűjtenie a páciensnek, majd miután befizette valamelyik számlacsoportból a huszonegyediket, visszaigényelheti az önkormányzattól a 300 forintot. „A vizitdíj jelképes összege azt szimbolizálja, hogy az egészségügy nagyon sok pénzbe kerül” – védte Molnár Lajos egészségügyi miniszter kormánya álláspontját. Kiemelte: az összeget úgy határozta meg a törvény, hogy senki ne maradhasson ellátás nélkül, és többek között a 18 év alatti gyerekek mentesülnek a fizetés alól.

A kórházi átalakításról szóló javaslat szavazására este, lapzártánk után került sor. Az egészségügyi intézmények sorsa még meglepő fordulatokat vehet, a Fidesz ugyanis név szerinti voksolást kért az indítványokról, és ezzel a kormánypárti képviselők is egyetértettek. A választókörzetük kórházaiért lobbizó kormánypárti képviselők „átszavazással” akár félszázra is növelhetik a súlyponti kórházak listáját. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke hétfőn úgy vélte: nem kizárt, hogy a Sportkórházért küzdő lobbi eléri célját, Pető Iván (SZDSZ) pedig reggel úgy nyilatkozott: nagy szocialista nyomás nehezedik Molnár Lajosra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!