Hírek

2006.11.10. 06:29

Több jutalom adómentesen

Közeledik az év vége, ami a cégek esetében a jutalomosztás időszaka. Ám korántsem mindegy, hogy az év végi prémiumot milyen formában adja a vállalat.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Akár az egész család pihenhet az év végi utalványokból
[/caption]Az alkalmazott a neki szánt összeg több mint kétszeresét is hazaviheti, ha a jutalom nem készpénz, hanem ajándékutalvány formájában érkezik. Ennek a juttatásnak az adómentes értékhatára évente három alkalommal a mindenkori minimálbér tíz százaléka, azaz háromszor 6250, vagyis 18750 forint. Önmagában ez még nem nagy összeg. A jogszabály szerint azonban a dolgozó családtagjainak is adható az adómentes határig ajándékutalvány. Így csak a família mérete szab határt annak, hogy kinek mennyi prémium adható utalvány formájában.

„Érdemes még ebben az évben kihasználni ezt az előnyös ajándékozási formát. Jövő januártól ugyanis már csak az alkalmazottal közös háztartásban élő közeli hozzátartozó ajándékozható ily módon” – jelentette ki lapunknak Arnaud Erulin, az utalványkibocsátó Accor Services ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a Top Prémium ajándékutalvány azért ideális jutalmazási megoldás a cégeknek, mert valóban csak annyiba kerül, mint amennyi az értéke: az adómentesség határáig nem rakódik rá semmilyen közteher. Bármily furcsa, étkezési utalvány is lehet az év végi jutalom tárgya. Ha egy cég év közben nem adott ilyet a dolgozóinak, akkor most akár egy összegben is kihasználhatja az adómentes juttatás előnyeit. Ez a hidegételutalványok esetében 54 000 forint, a melegételbónoknál pedig a duplája. A költéssel sem kell sietni, mivel a felhasználási idő egy év.

Aki szeret utazni, kérje üdülési csekkben a jutalmát. Ez 62 500 forintig adómentes, és családtagoknak is adható. „Magyarországon jelenleg nagyjából tízezer vállalkozás él ezzel a lehetőséggel. Sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen költségmentes premizálási mód” – állítja Deák Andrea, a Neumann International személyzeti tanácsadó ügyvezetője. Szerinte még mindig van, aki zsebbe csúsztat, illetve trükközik a könyveléssel, holott létezik a legális „adóelkerülés” is.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint főként a kisvállalkozások figyelmét kerüli el a lehetőség. Éppen ezért nem számít arra, hogy számottevően növekedne az adómentes utalványok iránti kereslet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!